Valitsus kiitis heaks Soome ja Rootsi NATOga ühinemise eelnõu

BNS
Copy
Valitsusliikmed
Valitsusliikmed Foto: Mihkel Maripuu

Valitsus kiitis heaks Soome ja Rootsi NATOga ühinemise protokollide eelnõud ja volitas Eesti saadikut NATO juures nendele alla kirjutama.

Ühinemisprotokollid on plaanis NATOs allkirjastada lähiajal, pärast mida peavad need heaks kiitma kaitseallianssi kõik parlamendid.

Peaminister Kaja Kallase sõnul on Soome ja Rootsi otsus NATOga liituda ajaloolise tähtsusega. «On hämmastav mõelda, et veel vaid neli kuud tagasi nõudis Venemaa oma ultimaatumitega NATO uste sulgemist. Täna ütleb aga Eesti valitsus üheselt, et NATO uks on avatud ning Soome ja Rootsi on teretulnud sellest sisse astuma. Soome ja Rootsi liitumisest NATOga saab tugevamaks kogu meie regiooni ning Euroopa julgeolek,» ütles peaminister.

Ühtlasi rõhutas Kallas, et Eesti julgeolekuhuvid kattuvad Soome ja Rootsiga. «Tegeleme meie ühiste ohtude ja väljakutsetega tihedas koostöös ning solidaarselt Soome ja Rootsiga nii nende NATOga liitumise protsessi ajal kui varsti juba NATO liitlastena,» lausus Kallas.

Välisminister Eva-Maria Liimets rõhutas, et Soome ja Rootsi on olnud aastaid NATO head ja lähedased koostööpartnerid. «Nende alliansiga liitumisel saame juurde kaks võimekat liitlast, kellega jagame samu väärtusi ja kes seisavad silmitsi meiega samade väljakutsetega,» ütles ta. «Soomel ja Rootsil on tugev iseseisev kaitsevõime ning nad on juba praegu NATOga sõjaliselt nii lähedaselt lõimitud, kui see seni liikmeks olemata võimalik oli. Nende alliansiga liitumisel tugevneb meie piirkonna ja terve Euroopa julgeolek ning paraneb NATO idatiiva varustuskindlus. Loodetavasti osalevad nad Madridi tippkohtumisel juba liituma kutsutute staatuses.»

Kaitseminister Kalle Laanet tõstis samuti esile, et Soome ja Rootsi on juba praegu Eesti jaoks olulised kaitsekoostöö partnerid, kuid NATOga liitumine viib selle koostöö järgmisele tasandile. «On hea meel tõdeda, et nende kahe riigi liitumise protsess on nüüd jõudnud aruteludest edasi konkreetsesse, järgmisse staadiumisse. Nende kahe riigi liitumise tulemusel muutub Läänemeri NATO sisemereks, mis suurendab alliansi riikide julgeolekut. Lisaks saame hakata operatiivsemalt infot jagama meie regioonis õhus ja merel toimuvast,» ütles Laanet.

Soome ja Rootsi esitasid Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsioonile oma ühinemistaotlused eile. Mõlema riigi partnerlussuhted NATOga said alguse 1994. aastal, mil nad liitusid programmiga «Partnerlus rahu nimel». 1997. aastal liitusid Soome ja Rootsi Euro-Atlandi Partnerlusnõukoguga. NATO koostöö mõlema riigiga toimub individuaalse partnerluskoostöö programmi alusel, mis lepitakse kokku iga kahe aasta tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles