INTERVJUU Vimont: kas kõik 27 liikmesriiki tahavad ELi muutumist geopoliitiliseks jõuks?

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Pierre Vimont osales möödunud nädalavahetusel Tallinnas Lennart Meri konverentsil. 
Pierre Vimont osales möödunud nädalavahetusel Tallinnas Lennart Meri konverentsil. Foto: Eero Vabamägi

Nii nagu muudeski suurtes kriisides, panevad ka rahvusvahelistes suhetes ELi kursi paika liikmesriikide liidrid, ütleb ühenduse välisteenistuse esimene tegevjuht Pierre Vimont

Kas olete rahul sellega, kuidas Euroopa Välisteenistus on arenenud pärast seda, kui teie sealt lahkusite?

See on käimasolev protsess, mis kestab ilmselt veel aastaid. Välisteenistus on leidmas oma teed, aga selle käimine on jätkuvalt keerukas, sest liikmesriigid tahavad jätta palju asju oma kompetentsi. Sestap ei ole nende tee mitte liikmesriikidele vastu töötamine, vaid ühise pinna leidmine, millelt osalised saavad edasi liikuda.

Teine asi on ELi institutsionaalne raamistik. Välisteenistus ja kõrge esindaja on seal väga spetsiifilised juhtumid, kedagi teist päris samasugust selles süsteemis polegi. Mistap on välisteenistuse igapäevane ülesanne leida tasakaal liidunõukogu ja komisjoni vahel.

Ülesande teeb keerukamaks see, et praktiliselt esimesest tööpäevast on välisteenistus seisnud silmitsi kriisidega. Välisteenistus pandi tööle enam-vähem samal ajal, kui algas kogu araabia kevad. Alates sellest ajast on pidevalt lisandunud uusi kriise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles