Zelenskõi nimetas Poola ja Ukraina suhete seisu ajalooliseks

BNS
Copy
Andrzej Duda ja Volodõmõr Zelenskõi Kiievis.
Andrzej Duda ja Volodõmõr Zelenskõi Kiievis. Foto: Sarsenov Daniiar/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenski ütles pühapäevaõhtuses videopöördumises, et Ukraina ja Poola suhete praegune seis on kahe riigi rahvaste ajalooline saavutus, edastas ukrainlaste uudisteportaal Unian.

«Mul on heameel tõdeda, et Ukraina ja Poola suhted on lõpuks täiesti puhtad ja siirad. Ilma igasuguse tüli ja vana konfliktipärandita. See on meie rahvaste ajalooline saavutus. Ja ma soovin, et vendlus ukrainlaste ja poolakate vahel jääks alatiseks. Nagu ma täna selle kohta saadikute ees ütlesin, et meie ühtsus, ukrainlaste ja poolakate ühtsus oleks püsiv väärtus, mida keegi ei saa rikkuda,» rääkis Zelenskõi.

Zelenskõi tõi eraldi välja just Poola ja Suurbritannia toetuse.

«Just see koostööliin - Ukraina-Poola, Ukraina-Suurbritannia - on olnud tõesti väga tõhus ja püsib kogu selle sõja vältel,» toonitas Zelenskõi.

Poola president Andrzej Duda kutsus pühapäeval Kiievis pressikonverentsil üles andma Ukrainale Euroopa Liidu (EL) kandidaatriigi staatust juba tänavu juunis.

«Suur üleskutse kogu Euroopa Liidule, EL-i juhtidele. Täna vajab Ukraina meie signaali avada Euroopa uksed Ukrainale kui riigile, Ukraina ühiskonnale, kes tahab olla osa Euroopa kogukonnast. Just tänu sellele seisavad nad täna ja kaitsevad vapralt oma riiki ega taha olla Venemaa mõjutsoon. Nad tahavad olla iseseisev ja vaba riik, nad tahavad ise otsustada,» rääkis Duda Kiievis pärast kohtumist Zelenskõiga.

«Neid, kes on valanud verd, et kuuluda Euroopasse, tuleb austada. Poola toetab täielikult Ukraina püüdlusi EL-iga ühineda» toonitas Duda.

«See on neile väga oluline. Seetõttu on see avanemissignaal Euroopa juhtidelt Euroopa Liidu Nõukogus 24. juunil Ukrainale EL-i kandidaadi staatuse andmise otsuse vastuvõtmise näol üliolulise tähtsusega, ennekõike psühholoogiliselt ja poliitiliselt,» rõhutas Duda.

Ukraina parlamendis rääkides kinnitas Duda, et ei lõpeta oma jõupingutusi seni, kuni Ukraina saab liidu osaks.

Poola on vastu võtnud kõige rohkem sõjapõgenikke Ukrainast ja on olnud riigi peamine toetaja Euroopa Liidus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles