Zelenskõi: eelkõige lõppeb sõda hulga inimeste kaotuse ja kannatustega

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Davose tippkohtumisel.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Davose tippkohtumisel. Foto: LAURENT GILLIERON/SCANPIX

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles esmaspäeval Davose tippkohtumisel küsimustele vastates, et Venemaa sõda Ukraina vastu lõppeb suure hulga inimeste kaotuse ja paljude Ukraina perekondade kannatustega, edastas ukrainlaste uudisteagentuur Unian.

Eelkõige küsiti temalt, kas ta loodab mingil hetkel sõlmida rahulepingu Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

«Ma saan aru, et iga sõda saab läbi diplomaatiaga. Diplomaatia võib viia rahuni. Rahu on iga normaalse inimese soov,» seletas Zelenskõi.

«Kuidas meie sõda lõppeb? Vaatame seda objektiivselt – paljude perede kannatused, suure hulga inimeste kaotus, suured sugulaste ja sõprade kaotused, kohutavad kannatused vanematele, kes elasid üle oma lapsed. See on meie jaoks tragöödia,» sõnas Zelenskõi.

President tõi näiteks selle, kuidas ta varem päeval Ukraina kangelastele postuumselt auhindu üle andis. Eelkõige andis riigipea need autasud üle langenud sõdurite naistele ehk tüdrukutele vanuses umbes 23-24 aastat.

«Ma ei näinud rõõmu silmades. Ma ei näinud rõõmu, kui nad said Kuldtähe. Ma nägin seal tragöödiat. Kuidas mistahes sõda lõpeb? See lõpeb just selliste pisaratega, aga meil pole valikut, sest me ei alustanud sõda,» jätkas riigipea.

President lisas, et seda valu on võimatu hinnata.

«Me oleme omal maal. Meil ​​pole kuhugi minna. Ja seetõttu oleme ühtsed ja seetõttu võitleme. Ja me võitleme vabaduse eest. Keegi ei taha anda oma elu, aga inimesed annavad oma elu tuleviku nimel. Meil pole kuskile pääsu ja meie sõda lõppeb meie võiduga,» rääkis Zelenskõi.

Ukraina esileedi Olena Zelenska hoiatas esmaspäeval Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) assambleed, et Venemaa sõja mõju tervishoiule ja vaimsele tervisele võib tunda anda aastakümneid.

«Venemaa sõda on näidanud õudusi, mida me poleks osanud ette kujutada,» ütles Zelenska videopöördumises Genfis. Eelkõige rõhutas esileedi tagajärgi vaimsele tervisele.

«WHO on pühendunud kõige olulisemate inimõiguste kaitsmisele ehk õigus elule ja tervisele. Nüüd rikutakse neid mõlemaid Ukrainas,» ütles Zelenska.

«Selle sõja tagajärjed jäävad kahjuks aastateks ja aastakümneteks,» sõnas esileedi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles