Liimets: loodame peatselt Ukrainat tervitada EL-i kandidaadina

BNS
Copy
Välisminister Eva-Maria Liimets.
Välisminister Eva-Maria Liimets. Foto: Sander Ilvest

Välisminister Eva-Maria Liimets avaldas neljapäeval kohtumisel Iirimaa välisministri Simon Coveneyga lootust, et Ukraina saab peatselt Euroopa Liidu (EL) kandidaatriigiks.

Eva-Maria Liimets kohtus neljapäeval Tallinnas Iirimaa välisministri Simon Coveneyga, teatas välisministeeriumi pressiesindaja. Arutelul keskenduti EL-i sanktsioonidele Venemaa vastu, Ukrainale antava kaitse- ja humanitaarabi suurendamisele ning Ukraina ülesehitamisele.

Liimets rõhutas, et Venemaa ei tohi oma ebainimlikku ja julma sõda Ukrainas võita. «Peame lõpetama Venemaa sõja rahastamise läbi nafta- ja gaasitarnete,» ütles Liimets ja lisas, et kuues sanktsioonipakett, mis peab sisaldama ka sanktsioone naftale, tuleb vastu võtta võimalikult kiiresti. «Me ei tohi lubada olukorda, kus me Venemaa energiakandjate impordiga sisuliselt jätkame nende sõjamasina toetamist.»

«Mul on hea meel, et Iirimaa seisab, nagu Eestigi, kindlameelselt meie ühiste väärtuste kaitsmise eest ning pakub Ukrainale igakülgset toetust,» sõnas Liimets. Enam kui kolm kuud kestnud Venemaa sõja eest Ukrainas on Eestisse jõudnud enam kui 40 000 ukrainlast, mis on üle kolme protsendi Eesti populatsioonist.

Eesti on praeguseks kaitseabi Ukrainale andnud enam kui 230 miljoni euro eest ja humanitaarabi enam kui 16 miljoni euro ulatuses ja valitsus on otsustanud sellesse panustada veel kolme miljoni euroga. Samuti arutati Ukraina toetamist poliitiliselt. Eesti seisukoht on, et Ukraina peab võimalikult kiiresti saama Euroopa Liidu kandidaatriigiks. «Loodame, et Ukraina saab kandidaatriigi staatuse juunis,» sõnas Liimets.

«Keegi ei taha tüli jätkumist ja Iirimaa on kompromissiks valmis, aga kompromisse tuleb teha mõlemal poolel»

«Iirimaa toetab ambitsioonikaid liitumisplaane, sest ka meie asume Euroopa ääreala - sooviksime meile iseenesestmõistetavat Euroopa Liidu stabiilsust kõigile,» alustas oma pöördumist Iirimaa välisminister Simon Coveney. 

Ukrainat soovib Iiri valitsus näha EL-i täisliikmena ja taunib «alternatiivse» kandidatuuri loomist. 

Põhja-Iiri protokoll kui läbirääkimiste taktika

Coveney nentis, et olenemata protokolli päevakajalisusest pole see tähtsuselt võrreldav ukrainlaste eluga aktiivses sõjakoldes. 

«Minu sõnum Suurbritannia valitsusele: tulge tagasi läbirääkimiste laua taha, võtke neid kõnelusi tõsiselt ja liigume edasi ilma ähvardusteta. See saadab kohutavaid signaale ülejäänud maailmale ning loob pinged Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi vahel,» kommenteeris Coveney Iiri-ÜK suhteid. 

«Keegi ei taha tüli jätkumist ja Iirimaa on kompromissiks valmis, aga kompromisse tuleb teha mõlemal poolel,» nentis Coveney Tallinnas peetud pressiesinemisel.

Lisaks olukorrale Ukrainas arutasid välisministrid tänasel kohtumisel ka EL-i ja Ühendkuningriigi suhteid ja ühisturu terviklikkust tagamise tähtsust. Põhja-Iiri protokolli eesmärgiks on vältida Brexiti järel Iirimaa ja Põhja-Iirimaa vahel ranget piirikontrolli ja võimaldada majanduse toimimine ning inimeste sujuv liikumine saarel. Samaaegselt soovitakse leppega kaitsta EL-i siseturgu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles