Eesti keele eksamiga jännis koolijuht Garanža lahkub ametist (8)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Garanža juhtis Tallinna 64. keskkooli, mis hiljem nimetati ümber Linnamäe vene lütseumiks, alates selle asutamisest 1988. aastal. Direktori ametis oli ta Vene lütseumis 2005. aastani, pärast seda kuni tänavu kevadeni oli ta ametlikult direktori kohusetäitja.
Garanža juhtis Tallinna 64. keskkooli, mis hiljem nimetati ümber Linnamäe vene lütseumiks, alates selle asutamisest 1988. aastal. Direktori ametis oli ta Vene lütseumis 2005. aastani, pärast seda kuni tänavu kevadeni oli ta ametlikult direktori kohusetäitja. Foto: Stanislav Moshkov

Tallinna Linnamäe vene lütseumi pikaaegne juht Sergei Garanža lahkub omal soovil ametist. 

Väljaandele Stolitsa antud pikas usutluses rõhutas Garanža, et direktori kohusetäitja ametist loobumine on tema enda otsus. «Tähtis ei ole see, kuidas sa alustasid, vaid tähtis on minna hetkel, kui sa oled saavutanud positiivseid tulemusi. Ja minna ise,» lausus ta. 

Ta tunnistas, et teda on peetud umbkeelseks koolijuhiks, sest ta ei ole suutnud ära teha C1-taseme eesti keele eksamit. «Eksamite tegemine oli minu jaoks väga raske ja valulik. Ma ei leia, et ma oleksin mingisugune kohalik «staar», aga kui sa tuled eksamile ja sulle vaadatakse otsa nagu mingile imeasjale: «Näe, jälle tuli see direktor eksamile»,» lausus Garanža ja lisas, et see oli väga ebameeldiv tunne. 

«Aga asi ei ole selles. Ma olen tehnilise mõtlemisega. Projekteerida kooli, ehitada see valmis, tuua kohale viimase peal tehnoloogiat, pedagooge – see on minu rida. Aga humanitaaralad, eriti keeled – see ei ole kahjuks minu teema,» nentis ta. 

Ta rõhutas, et ei väida kunagi, et keeleoskus ei ole vajalik – loomulikult on see vajalik. «Mitte osata keelt C1-tasandil tegi mu töö keeruliseks. Kuid see ei seganud kooli ülesehitamist, selle toimimapanekut, inimestega suhtlemist, ka poliitikutega,» kirjeldas Garanža. Ta lisas, et sai suheldud kõigiga, kes seda soovisid, ent mitte nendega, kel oli vajadus nokkida. 

Postimees kirjutas 2. veebruaril, et Tallinna Linnamäe vene lütseumi direktor Sergei Garanža on aastakümneid koolijuhtidele kehtestatud keelenõudele vilistanud. Keeleamet on teda trahvinud pea igal aastal, keskerakondlik linnavõim aga on määranud talle samal ajal kopsakaid preemiaid. 

Viimane kord kontrolliti Garanža keeleoskust suulise vestluse ja kirjaliku ülesandega möödunud suvel ning ilmnes, et varem tehtud ettekirjutus keele äraõppimiseks on endiselt täitmata. Talle määrati järjekordne sunniraha 640 eurot ning tehti uus ettekirjutus. Koos sellega anti talle ka hoiatus, et ettekirjutuse täitmata jätmisel ootab uus trahv.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles