Neitsitorni kohvikusse pääseb nüüd ilma muuseumipiletita

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Neitsitorni väliterrass.
Neitsitorni väliterrass. Foto: Tallinna linnamuuseum

Tallinna Linnamuuseumi osaks olev Neitsitorni kohvik on jälle avatud muuseumikohvikuna, mida saab külastada ka ilma muuseumipiletita.

Tööd alustas ka kohviku väliterrass Taani kuninga aia amfiteatris. Tallinna vanalinna parima vaatega kohvik ootab külastajaid nii kahel kõrgemal tornikorrusel kui ka Taani kuninga aia suveterrassil. Kohviku külastajail on võimalik tutvuda ka Neitsitorni näitustega tornikohviku kuldajast ning kunagisest kunstnike elupaigast.

Kohvikusse tõi uue hingamise ettevõte Tornikohvik OÜ, kes lisaks laua katmisele hakkab korraldama elamuslikke programme, mis kasutavad ära Neitsitorni atmosfääri erilisi võimalusi. Suviti hakkavad terrassil toimuma kontserdid ning reedeti mängib terrassil ka DJ. Kohviku menüü on ühtaegu moodne, kerge ja veganisõbralik, aga pakub ka näiteks ehtsat inglise hommikusööki. Kohvik on suvehooajal avatud koos muuseumiga iga päev kella 10-18, väliterrass kella 10-22.

Kiek in de Köki kindlustustemuuseumi juhataja Anneli Jalava sõnul on kohviku taasavamine oluline eelkõige muuseumikülastaja seisukohast. «Saame nüüd pakkuda mitmekesist muuseumikogemust ja ka täiuslikku kohvikunäitust, kus ajalooks saanud sisustusele on liidetud võimalus nautida vaateid ja muuseumi kõikide meeltega. Nüüd on ka Tallinna kõige pikem müürikäik Kiek in de Köki ja Lühikese jala väravatorni vahel jälle kohvikuna kasutuses,» rääkis Jalava.

Muuseum on kohvikus elustanud killu lähikümnendite ajalugu, taastades ühel tornikorrusel 1980. aastate legendaarse menupaiga interjööri ja atmosfääri. Kohvikunäitusele saab tellida ka kuraatoritundi, kus ajaloolased tutvustavad lähemalt torni ajalugu ja ekspositsiooni.

Neitsitorni näitus «Neitsitorn kui kunstitempel» annab aimu, milline võis välja näha tornis paiknenud ateljee enam kui saja aasta eest, kui seal töötasid akvarellist Carl von Winkler, vennad Kristjan ja Paul Raud, hiljem ka arhitekt Karl Burman sen. ja kunstnik Henrik Olvi.

Keskaega ulatuva ajalooga Neitsitornis avati kohvik Tallinna olümpiaregati aastal, pärast pikki renoveerimistöid 1980. aasta lõpus. 1980. aastad olid kohviku õitseajaks. Viimased tosin aastat on tornis tegutsenud muuseumikohvik, mis sulges uksed koroonakriisi aegu.

Kohvikusse pääseb tasuta, samuti saab tasuta tutvuda tornikohviku näitustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles