ANALÜÜS Kaja Kallase valitsuse viimased päevad (17)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Pea kolm nädalat tagasi väga järsku lahvatanud tüli Reformierakonna ja Keskerakonna vahel pole vahepealsel ajal kuhugi liikunud. Kumbki koalitsioonipartner pole vähemalt avalikkuses teinud sammugi üksteise suunas ja räägitud on ultimatiivsel toonil.
Pea kolm nädalat tagasi väga järsku lahvatanud tüli Reformierakonna ja Keskerakonna vahel pole vahepealsel ajal kuhugi liikunud. Kumbki koalitsioonipartner pole vähemalt avalikkuses teinud sammugi üksteise suunas ja räägitud on ultimatiivsel toonil. Foto: Eero Vabamägi

Tõenäoliselt näeme selle valitsuse viimaseid päevi. Formaalselt on vaja teha veel mõni samm, aga nii Reformierakond kui ka Keskerakond on ennast positsioneerinud niimoodi, et valitsuskriisist välja tulemine on üha ebatõenäolisem.

Konflikti põhjus (või ajend, sõltuvalt tõlgendusest) on lastetoetuse tõstmise seaduseelnõu. Kui Reformierakond ei hakka eelnõu osas tegema parlamentaarset obstruktsiooni (ummistama eelnõu sadade muudatusettepanekutega), toimuvad järgmisel nädalal eelnõu teine ja kolmas lugemine ning seadus võetakse vastu. See tähendab – nagu Kaja Kallas on korduvalt öelnud – koalitsiooni lõppu.

Esialgu minnakse veel samm-sammult. Reformierakond esitas esmaspäeval riigikogule ettepaneku seaduseelnõu tagasi kutsuda. Riigikogu enamuse toetust see ettepanek ei leidnud, see tähendab, et eelnõu läheb edasi. «Nüüd otsustame, kuidas edasi,» ütleb Reformierakonna fraktsiooni juht Mart Võrklaev.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles