Laupäeval on Eesti lipu 138. sünnipäev

BNS
Copy
Lipupäeva puhul pidulik lipu heiskamine Toompeal Komandandi aias.
Lipupäeva puhul pidulik lipu heiskamine Toompeal Komandandi aias. Foto: Mihkel Maripuu

Laupäeval möödub 138. aastat esimese sinimustvalge Eesti lipu pühitsemisest ja õnnistamisest ning sel puhul heiskavad Eesti lipu kõik riigi ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud.

Lipud heisatakse päikesetõusul või hiljemalt kell 8 hommikul ja langetatakse kell 22.

4. juunil 1884 pühitsesid eesti soost tudengid Otepääl esimese sinimustvalge lipu. See lipp oli esmajoones tudengite tunnuslipp, kuid peagi kasvas see rahvuslipuks ja siis juba riigilipuks.

«Igaüks, nii laps, vanem, selts kui ettevõte, on oodatud ühtsustunde väljendamiseks heiskama meie sinimustvalget lippu,» ütles riigisekretär Taimar Peterkop. «Lipu homsel sünnipäeval kutsun kõiki lipuheiskamisega tähistama Eesti pidupäeva ning avaldama moraalset toetust ukrainlastele. Rahvussümbolid on võimsad ühendajad ja sisemise jõu andjad. Teame kahjuks veel oma mittekaugest minevikust, kuidas need värvid aitasid võõrvõimule vastu seista ja jätkata võitlust vaba Eesti eest,» lisas Peterkop.

Lipupäeva hommiku päikesetõustul või hiljemalt kell 8 heisatakse Eesti lipud üle maa. Kell 7 heisatakse Eesti lipp pidulikul tseremoonial ka Pika Hermanni torni Toompeal. Lipu heiskamist assisteerivad Aseri kooli ja Eesti Meestelaulu Seltsi esindajad, kõne peavad riigikogu esimees Jüri Ratas ja Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei, õnnistussõnad ütleb Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma. Kell 11–17 pääsevad huvilised Pika Hermanni torni.

Otepääl, Eesti lipu hällis, algab pidupäev kell 10 rongkäiguga Lipuväljakult kirikumõisa. Seal heisatakse lipud, kõnelevad Eesti Üliõpilaste Seltsi ja Otepää valla esindajad. Kell 11 algab Otepää Maarja kirikus pidulik jumalateenistus ja koolilaste kontsert. Õhtul kell 17 esineb Otepää Kultuurimajas Eesti Rahvusmeeskoor Mikk Üleoja juhatusel.

Eesti Rahva Muuseumis, ajaloolise Eesti lipu kodus, tähistatakse lipu sünnipäeva koos lipulaulu sajanda aastapäeva tähistamisega. Kell 13 kõnelevad Eesti Üliõpilaste Seltsi esimees Roland Keskküla ning helilooja ja muusikateadlane Alo Põldmäe. Muuseumis toimuval kontserdil esinevad Tartu üliõpilassegakoor Küllike Joosingu juhatusel ning puhkpilliorkester "Tamme" Gunnar Pettaigi juhatusel. Tantsu lööb Tartu Forseliuse Kooli 3.-5. klassi tantsurühm. Kell 14 toimub helilooja Enn Võrgu ja Martin Lipu laulu «Eesti lipp» ühislaulmine. Toimuvad ka töötoad ning eesti- ja ukrainakeelsed tuurid ajaloolise lipu juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles