Õiguskantsler: ekspert volikogu komisjonis on seadusega kooskõlas

BNS
Copy
Otse Postimehest stuudios õiguskantsler Ülle Madise.
Otse Postimehest stuudios õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Mihkel Maripuu

Õiguskanstler Ülle Madise hinnangul on Saaremaa vallavolikogu töökorra säte, mis lubab volikogu komisjoni esimehel kaasata komisjoni liikmena kuni kaks eksperti, kohaliku omavalitsuse korralduse seadusega kooskõlas.

Volikogu töökorra sätte tõlgendamine nii, et komisjoni esimehe valitud eksperdid kaasatakse komisjoni liikmeteks, järgib õiguskantsleri arvates seaduses sätestatud komisjoni koosseisu kujundamise korda.

«Samuti ei ole volikogu töökorraga muudetud kohaliku omavalitsuse korralduse seaduses sätestatud põhimõtet, et volikogu komisjoni koosseisu kujundamisel arvestatakse erakondade ja valimisliitude esindajate osakaalu volikogus. Põhimõte, et komisjoni täieõiguslikeks liikmeteks võib olla kuni kaks eksperti, ei kitsenda ega laienda seaduses sätestatut. Seega ei ole volikogu töökorra säte vastuolus kohaliku omavalitsuse korralduse seadusega,» vastas õiguskanstler Ülle Madise Saaremaa vallavolikogule.

Saaremaa vallavolikogu küsis õiguskanstlerilt veel, kas komisjoni ekspertliige saab osaleda komisjoni töös selle liikmena, kui ta teeb oma ametijuhendist lähtuvalt komisjonis otsustamisel olevate eelnõude üle järelevalvet.

«Seaduste sätete kohta üldiste õiguslike selgituste andmine ei ole õiguskantsleri ülesanne. Üldisi õiguslikke selgitusi korruptsioonivastase seaduse sätete kohta annab justiitsministeerium ja kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse sätete kohta rahandusministeerium,» vastas õiguskanstler Madise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles