5 põnevat taimetoidukohta, mida sel suvel kindlasti külastada

Copy
Foto: Shutterstock

Mõnus ja maitsev taimetoit paitab kõhtu ning teeb tuju heaks. Otsisime teie jaoks Tallinnas, Tartus ja Haapsalus välja viis põnevat toidukohta, mille kokkade valmistatud taimetoitu on enim kiidetud.

Kohvik Kringel: toit peab olema nii maitsev, et pole vahet, kas see on taimne või ei

Tallinnas Uue Maailma asumis on ligi kaks aastat tegutsenud mõnus taimetoidukohvik Kringel, mis pakub vegantoitu klassikalisest kartulisalatist saiakeste ja kookideni. Kuna kohvik on avatud tööpäeviti alates kella 8st ja nädalavahetusel kella 9st, on Kringli üheks spetsialiteediks pakkuda päeva alustuseks laias valikus hommikusööki. Seejuures saab maitsvat kaerahelbeputru nii soolaste kui ka magusate lisanditega tellida kogu päeva vältel. Tööpäeviti on valikus põnevad lõunapakkumised ning ka varajased õhtustajad (koht on avatud kella 18ni) jõuavad oma õhtusöögi Kringlis ära süüa!

Hommikusöökidest on väga populaarsed paninid ehk grillvõileivad, eriti menukas on suitsuporgandi-avokaado panini. Samuti on klientide lemmikuks saanud suitsutofu rillett hapusaial – see on veidi suitsukalasalatit meenutav määre, mida müüakse ka purgiga kaasa. Hitt-tooted on veel suitsutofuga koorene pasta ja kartulikoogid praetud seentega.

Kohviku eesmärk on, et toit oleks nii maitsev, et pole üldse vahet, kas see on taimetoit või mitte. Samas on ka inimesed aasta-aastalt aina teadlikumad loomse toitutööstuse tagamaadest ning selle mõjudest nii meile, keskkonnale kui ka loomadele. Tänu sellele proovitakse heal meelel täistaimseid toite, avastades, kui maitsvad need tegelikult on. Kringel pakub ka näiteks kohvi ainult taimsete piimadega - kaera-, soja-, kookose- või mandlipiimaga. Kes pole veel maitsnud, sel tasub Kringlisse sisse astuda!

Loomulikult saab mõnusaid vegan-toite ka nii kaasa osta kui ka koju tellida. Samuti pakub Kringel toite peolaudadele, alates kartulisalatist kuni kringliteni.

Olete südamest oodatud!

Trikster Tihane pakub põnevaid maitseid nii veganitele kui ka lihaarmastajatele

Trikster Tihane on Tartu Aparaaditehase hoones tegutsenud juba üle viie aasta. Kohvik-resto menüüst leiab mõnusaid hommikusööke ning maitsev a la carte menüü on saadaval terve päev hommikust kui sulgemiseni. Kõige populaarsemad on aga siiski päevapakkumised, mida on iga päev nii vegan kui ka liha sisaldavat varianti. Trikster Tihase menüü ongi koostatud nii, et on pool valikust on omnivooridele ja pool veganitele.

Algusest peale on toidukoha hitt-tooteks olnud rebitud pardilihaga burger. Kogu menüü vahetub kaks korda aastas, et pakkuda külastajatele alati midagi uut ja põnevat. Aga alati on Trikster Tihase menüüs olemas nii veganitele kui ka omnivooridele mõeldud supid, salatid, pastad ning burgerid.

2-korruselise restorani interjöör on hubane. Esimene korrus on mõeldud lastega peredele, sest seal asub mängunurk, eraldi ala kohvinautlejatele ning raamaturiiulid piisava hulga lugemismaterjaliga nii suurtele kui ka väikestele külastajatele. Teine korrus on mõnus koht toidunautlejatele.

Trikster Tihasest saab kõiki maitsvaid toite alates päevapakkumistest kuni a la carte menüüni kaasa osta või tellida erinevate toidukulleritega nagu Wolt, Bolt, Tellitoit. Samuti pakutakse catering-teenust, ettetellimismenüü leiab kodulehelt. Restoran pakub ka vegan-cateringi, mille tellimine on väga menukas ning tänaseks juba tavamenüüst populaarsem.

Taimetoidurestoran ÜLO üllatab lisaks vegan-roogadele maitsvate kala- ja lihatoitudega

ÜLO on taimetoidurestoran, kus saab ka liha ja kala, kuid vastupidiselt tavapärasele on nende menüü tervelt 80% ulatuses taimne. Balti jaama lähistel asuv restoran sai äsja 4-aastaseks ning selle ajaga on ÜLO juurde tee leidnud nii kohalik Kalamaja kogukond, aga ka kaugemalt tulijad Mustamäelt Uus-Meremaani. Valikust leiab tõepoolest endale sobiva liha- ja taimetoiduline, veiniarmastaja ja kokteilisõber ning seda nii lõuna ajal kui ka õhtusöögil.

Lisaks maitsvatele toitudele on ÜLO-s tööl ülilahedad inimesed, kellest on näha, et külalistele ei olda valmis pakkuma pelgalt süüa ja juua, vaid igaühega tõesti oodatakse kohtumist. Omanäoline ja esmakordsel külastamisel huviga ringi vaatama panev on ka restorani sisemus. Pole ka midagi imestada, sest ÜLO interjöör oli 2019. aastal üks Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemia nominente.

ÜLO tuli äsja välja uue suvemenüüga, milles on kindlasti nii mõnigi uus suvine hitt. Näiteks kas olete kunagi maitsnud grillitud avokaadot guaavajäätisega või sigurisalatit? ÜLO juures igatahes saab seda teha! Uues menüüs on alles ka aegumatud klassikud nagu linna parimaid praetud Udon nuudlid ning krõbe bataat kimchiga. Ja lihasööjate lemmik - tiigerkrevettide trio grillitud ananassi ja laimimajoneesiga. Nende põnevate roogade autor on peakokk Karl Pärisma.

ÜLO üks eesmärk oli asutamisest peale, et taimetoidusõbrad saaksid murevabalt restorani külastada ning omnivoorid rõõmsalt kaasa tuleksid. Ja täna võib tõdeda, et ÜLO juures on nii mõnigi omnivoor oma lemmiku leidnud just taimetoidu hulgast. Aina rohkem inimesi vaatavad elule sarnaselt kui ÜLO ehk liha ei pea olema iga toidukorra lahutamatu osa, täisväärtuslik toit on ka taimne ja liha puudumine on pigem eelis kui puudus. Pealegi on ÜLO kõik toidud laktoosivabad.

ÜLO pakub ka toitude tellimisvõimalust läbi Wolti rakenduse.

Pererestoran Purée pealinna südames kingib unustamatult positiivse toidukogemuse

Purée on vegan ja taimetoidurestoran Tallinna südames Rotermanni kvartalis, kus pakutakse ehedat kodust hommiku- ja lõunasööki ajavahemikus kella 9-16.30. Purée on pererestoran, mida peavad ema Nonna ja tütar Inga, esimene on restorani süda ja kõigi maitsvate roogade autor, teine toetab toidukoha juhtimist ning reklaamimist tagaplaanilt. Purée sündis soovist kostitada külalisi tervisliku, värske, koduse ning ürtidest ja maitseainetest tulvil toitudega ning näidata, et tervislik ei pea tähendama maitsetut ja lahjat.

Teine oluline eesmärk oli luua pisike õdus restoran, kus kõik saaksid tunda end nagu kodus, kus saab istuda ja nautida toiduvalmistamist ning samal ajal omavahel juttu puhuda. Enamikest Purée püsiklientidest on tänaseks saanud nagu pereliikmed. Veganluse ja taimetoidu populaarsus kasvab iga kuuga, sest inimesed on toidu osas aina teadlikumad. Purée omalt poolt püüab samuti teadvustada oma külalistele kasulike toiduainete ja vitamiinide vajalikkust organismile, pühendades sellele teemale regulaarselt ka oma Instagrami kontol postitusi. Tasub jälgida!

Purée hittroogadeks on borš, peedikotlet tatraga kastmes, maroko supp, vegan mozarella ja spinati hatšapurid, napoleoni kook ning paljud teised hõrgutavad road. Menüü on muutuv, iga päev üllatab restoran uue päevapakkumisega. Vegan-toidud on muide ka kõik Purée koogid ja soolased pirukad, kus kasutatakse ainult mandli- või riisijahu, puudub muna ning suhkru asemel on agaave siirup. Ühtegi poolfabrikaati Purees ei saa, kõik on valmistatud perenaise Nonna poolt.

Purée pakub võimalust ka tellida toite ettetellimisel kaasa või tellida söök otse koju Wolt rakendust kasutades. Samuti saab Purée maitsvaid roogasid tellima oma üritustele ja pidudele cateringina.

Beguta Taimetoidukohviku trumbid: jalustrabavad vegantoidud ja suhkruvabad toortordid

Haapsalu vanalinnas asuv Beguta Taimetoidukohvik on tõenäoliselt Eesti üks pikemaealisemaid järjest tegutsenud taimetoidukohti, mis alustas juba aastal 2014. Kohvik on suunatud tervislikust toidust lugupidavatele inimestele ja neile, kes soovivad igapäevast lihatarbimist vähendada. Ja taimetoitlus on Eestis väga populaarne, taimetoidukohvikul on Facebookis üle 12 000 jälgija, olgugi, et hetkel on leht kaaperdatud. Ent vaatamata sellele on kohvik kogu aeg rahvast täis.

Beguta Taimetoidukohviku eripäraks on valmistada vegan-toite nii, et esmakordselt kohvikusse sisseastuvad inimesed saavad tõeliselt positiivse toiduelamuse. Hittroaks on vegan glut ja suhkruvabad toortordid, samuti on väga eriline on puuseene-wrap ja käsitööna valminud kevadrullid. Lõunasöögi vegan-bufee saab samuti alati palju kiita. Avatud ollakse suviti alates maist kuni septembrini.

Kohvik asub renoveeritud 19. sajandi hoones koos Beguta Külalistemaja ning lillepoega. Külalistemaja tubades on klassikalises stiilis sisustus koos ajalooliste detailidega ning valgusküllased kõrgete lagedega toad. Olemas on ka saun, hoov ja kaminasaal mõnusateks olenguteks.

Olete oodatud Haapsallu!

Copy
Tagasi üles