ANALÜÜS Koalitsioonikõnelused algasid positiivse tooniga (9)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Eile alanud Reformierakonna, Isamaa ja sotside koalitsioonikõnelustel tegeleti peamiselt haridusteemade ja lastetoetuse küsimusega. Pärast läbirääkimisi tulid sotside esimees Lauri Läänemets, peaminister Kaja Kallas (RE) ja Tartu linnavolikogu esimees Tõnis Lukas (Isamaa) rõõmsalt valgesse saali pressikonverentsi andma.
Eile alanud Reformierakonna, Isamaa ja sotside koalitsioonikõnelustel tegeleti peamiselt haridusteemade ja lastetoetuse küsimusega. Pärast läbirääkimisi tulid sotside esimees Lauri Läänemets, peaminister Kaja Kallas (RE) ja Tartu linnavolikogu esimees Tõnis Lukas (Isamaa) rõõmsalt valgesse saali pressikonverentsi andma. Foto: Mihkel Maripuu

Eile algasid koalitsioonikõnelused Reformierakonna, Isamaa ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna vahel. Kuigi mitmed isamaalased kinnitasid nädalavahetusel, et see on alles algus ega tähenda uue valitsuse sündi – seda narratiivi hoidis ka meedia –, on Reformierakonna-Isamaa-SDE koalitsiooni sünd pigem tõenäoline.

Koalitsioonikõnelused on natuke ju nagu tunnel. Lähed sisse ja mida enam edasi, seda raskem on tagasi pöörata. Juba on milleski kokku lepitud, juba arvestatakse mingi muudatusega, keegi hakkab mõtlema ministrikoha peale, suur hulk tööd on ära tehtud... ja seejärel kõik ropsust kõrvale visata? Keeruline ning raske põhjendada.

Laupäeval, kui Isamaa otsustas Reformierakonna-SDE läbirääkimiste kasuks, käis kõik suhteliselt kiiresti ja leebes vormis. Eriarvamusi oli, aga vihaseid hääli ja tuliseid vaidlusi mitte. Seeder juhatas koosoleku sisse, otsesõnu oma eelistust välja ei öelnud, küll aga vihjas – tõlgendati, et pigem oravate ja sotsidega. Hääletamist ei toimunud. Seeder proovis teadlikult suunata niimoodi, et saaks konsensuslikult ja ilma lõhestava hääletamiseta, ning kuna vastukäsi ei tõusnud, siis nii see otsus ära vormistatigi. Mis kõik näitab, et Isamaa juhid püüavad hoiduda parteisisesest konfliktist ja leida optimaalse lahenduse.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles