USA lubas Põhja-Korea tuumakatsetusele kiiresti reageerida

Copy
Park Jin ja Antony Blinken.
Park Jin ja Antony Blinken. Foto: POOL/Scanpix

USA välisminister Antony Blinken lubas esmaspäeval, et Ühendriigid reageerivad kiiresti koos oma liitlastega ning on valmis ka oma sõjalist positsiooni kohandama, kui Põhja-Korea viib läbi tuumakatsetuse.

«Me oleme väga tihedas kontaktis oma lähedaste liitlaste ja partneritega alates Korea Vabariigi, Jaapani ja teistega, et saaksime kiiresti reageerida, kui põhjakorealased sellise katsega jätkavad,» ütles Blinken ajakirjanikele.

USA ja Lõuna-Korea hoiatasid esmaspäeval mõlemad Põhja-Korea võime tuumakatsetuse läbiviimise eest, kuid pakkusid väljapääsuna taas kõnelusi.

Blinken kinnitas oma Lõuna-Korea kolleegi Park Jiniga kohtudes, et Põhja-Korea survestamist jätkatakse, kuni sealsed võimud valivad vastutustundliku tee.

«Jätkame survestamist, kuni Pyongyangi režiim kurssi ei muuda,» sõnas Blinken.

Lõuna-Korea ja USA ametnikud teatasid hiljuti, et Põhja-Korea on peaaegu lõpetanud ettevalmistused oma esimeseks tuumakatsetuseks viimase viie aasta jooksul. Põhja-Korea on korraldanud ka mandritevaheliste ballistiliste rakettide katsetusi. USA mandriosa jääb nende lennuulatusse.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un rõhutas vaid mõni päev tagasi võimupartei kohtumisel vajadust tugevdada riigi sõjalist võimekust, öeldes, et praegune julgeolekukeskkond on väga tõsine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles