Alkomeeter kotti – tark otsus, mis muudab suve turvalisemaks

Kaup24
Copy
Foto: Pixabay

Pole midagi valesti, kui täiskasvanu soovib nautida veini, õlu või teisi alkohoolseid jooke. Peab aga olema kindel selles, et enne kui suundud autorooli, on verest viimnegi promill kadunud ning siin on ainsaks abiks alkomeeter. Kuigi arvatakse, et piisab enesetunde jälgimisest, ei ole see tõsi.

Teadusuuringud näitavad, et inimesed ei suuda vere alkoholisisaldust määrata sugugi nii täpselt, kui nad arvavad. Alkomeetrid testivad aga väljahingatavat õhku ning määravad selle abil, mis koguses on inimese veres alkoholi millimeetri kohta.

Milline alkomeeter poest koju tuua?

Ühekordseks kasutamiseks mõeldud alkomeeter on kõige odavam ning kõige kergem kasutada, ent samaaegselt ka kõige madalama usaldusväärsusega. Isikliku alkomeetri kategooriasse kuuluvad alkomeetrid on juba märkimisväärselt parema kvaliteediga, ent veelgi tõhusamad on pikema kasutuseaga poolprofessionaalsed mudelid. Need on ka parema töökindlusega, olemata samal ajal liiga kallid.

Kõige täpsem on muidugi professionaalne alkomeeter, mille tulemusi võid julgelt usaldada. Tõsi, need on ka kõige kõrgema hinnaga, ent kui tahad olla kindel, et oled täiesti kaine, on see parim valik. Kõik alkomeetrite erinevad variandid on mugavalt saadaval Hansapost ja Kaup24 veebipoodides.

Tark tehnoloogia masina sees

Pooljuht sensoriga alkomeetrid on lihtsamad ning seetõttu odavamad, kuid need ei kesta kuigi kaua. Kuna pooljuht sensoritega alkomeetrid ei suuda väljahingatavast õhust eraldada gaasiosakesi, sobivad need rohkem siis, kui ülim täpsus ei ole oluline.

Modernsem ja kaasaegsem tehnoloogia on elektrokeemiliste anduritega alkomeeter. Need andurid reageerivad alkoholimolekulidele ning pakuvad tänu sellele täpsemat tulemust. Lisaks kestavad need kauem. Seetõttu kasutatakse neid siis, kui on vaja korduvalt testida ning vajalik on täpne tulemus.

Mida alkomeetrit valides jälgida?

Kindlasti on vaja vaadata, mis on mudeli viga. Madalam väärtus tähendab täpsemat näitu. Kui alkomeeter annab näidu, lisa juurde suurim võimalik viga ning selliselt võid tulemust maksimaalselt usaldada. See on vajalik number, mida peab jälgima kõikide mudelitega.

Ja kui veanumber on olemas kõikidel mudelitel, siis nii mitmeidki funktsioone pakuvad vaid kindlad mudelid. Sellisteks lisafunktsioonideks võivad olla testmälu, patareide asemel laaditav aku, suutlikkus ühendada alkomeeter arvutiga ning autolaadija olemasolu. Väga kasulik funktsioon on väljahingatava õhuvoolu juhtimine.

See tähendab, et alkomeeter oskab jälgida, millise intensiivsusega puhumine toimub. Tuvastades katse alkomeetrit õrna puhumisega petta, annab masin sellest märku. Täpseima tulemuse aitab tagada ka see, kui väljahingatav õhk ei saa välisõhuga seguneda ning liigub otse alkomeetrisse.

Pane aga tähele, et kallima klassi alkomeeter nõuab kalibreerimist, et taastada masina maksimaalne täpsus. Vaata üle, kui mitme kasutuskorra järel on kalibreerimine vajalik. Mida väiksem number, seda tihedamini peab seda tegema.

Copy
Tagasi üles