Õiguskantsler seadis geidele vere andmisel kehtestatud piirangu kahtluse alla

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Õiguskantsleri sõnul on teaduskirjanduses viiteid selle kohta, et ülemääraste piirangute korral võivad verd loovutada soovivad inimesed jätta teadlikult tõesed andmed esitamata.
Õiguskantsleri sõnul on teaduskirjanduses viiteid selle kohta, et ülemääraste piirangute korral võivad verd loovutada soovivad inimesed jätta teadlikult tõesed andmed esitamata. Foto: Mailiis Ollino

Kuigi verekeskused peavad tänaseni vajalikuks geide doonoriks olemist piirata, siis õiguskantsler Ülle Madise leidis oma seisukohas, et üksnes meestevaheline seksuaalvahekord viimase nelja kuu jooksul ei ole hästi põhjendatud ega pruugi olla ka sobilik riskikriteerium vereloovutamise piiramiseks.

Postimees kirjutas mai lõpus, et ehkki teistes Balti riikides lubatakse homoseksuaalsetel inimestel olla juba mõnda aega veredoonoriks ilmasuguste piiranguteta, siis Eestis tehti otsus lubada teise mehega seksinud meestel senise aastase vahe asemel verd anda neli kuud pärast vahekorda. 

LGBT+ kogukonna liige ja aktivist Taavi Koppel kirjutas tänavu mai alguses õiguskantslerile, et Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) verekeskus - ja ka teised verekeskused Eestis - ei luba tal verd anda, kui tal on püsiv seksuaalne suhe teise mehega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles