Prantslane toodab eestlastele puhast toitu

Tiit Efert
Copy
Jean
Lesbazeilles juurutab samasugust põllumajandussüsteemi, mida kasutasid aednikud 18. ja 19. sajandil, mil väga väikesed põllumaad pidid olema üliproduktiivsed.

4 × Tiit Efert
Jean Lesbazeilles juurutab samasugust põllumajandussüsteemi, mida kasutasid aednikud 18. ja 19. sajandil, mil väga väikesed põllumaad pidid olema üliproduktiivsed. 4 × Tiit Efert Foto: Tiit Efert

Prantslasest aednik Jean Lesbazeilles on võtnud eesmärgiks juhtida tähelepanu maailma keskkonnaprobleemidele ja tuli selleks Eestisse, et hakata siin puhast toitu kasvatama. Kui meil on Eestis levinud mahetootmine ja permakultuuri viljelemine, siis tema põhimõtted on kõik see kokku ja vähemalt üks vint veel peale keeratud.

„Ma tahan tuua Eestisse uue maaharimise viisi,” lausus Jean. Permakultuur on tema sõnul mõtteviis, aga ei anna juhiseid, kuidas asju teha. Peale kasvatamise tegeleb ta koolitustega nii oma kodufarmis kui ka Tallinna botaanikaaias. Oma tööd teeb ta erilise innuga, alustab hommikul varavalges ja lõpetab hilja õhtul. „Eestimaa suvi on aednikule suurepärane, pole liiga kuum, nii hea on väljas olla.”

Hindab Eesti loodust

Jean on endine peaaednik ja aiakujundaja, kes on elanud Brasiilias ning töötanud Šveitsis ja Marokos. Ta on õppinud põllundust ja maastikukujundust Pariisi lähedal Versailles’s asuvas kõrgkoolis.

Enne Eestisse saabumist töötas ta Inglismaal toiduainetööstuses ja puutus kokku paljude kõrgelt hinnatud kokkadega. Seetõttu tunnevad teda Eesti kokadki, on ju suur osa neist Inglismaal kätt harjutamas käinud ja seal Jeaniga kokku puutunud. Aga Jeani suur kirg on taimede kasvatamine ja puhas kvaliteetne kohalik toit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles