LUUBI ALL Puiatu sööklas maksab praad 2,50 ja sööjad seisavad sabas ukse taga (2)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Rahvast koguneb lõunaajal sööklasse murdu ning vahel tuleb tükk aega ukse taga oodata. 
Rahvast koguneb lõunaajal sööklasse murdu ning vahel tuleb tükk aega ukse taga oodata. Foto: Aimar Altosaar

Viljandist tosin kilomeetrit Kilingi-Nõmme poole asub Puiatu. Viljandi poolt sõites näitavad viidad paremale Puiatusse kahel korral, enne kui maantee ääres võib märgata ühe põõsastiku ja puudesalu juures kümmekonda autot parkimas. Eelteadmisteta liikleja põrutaks kohast mööda, jäädes võib-olla juurdlema, miks selles kohas nii palju autosid pargib, kuid teadlik lehelugeja ja raadiokuulaja, kellele on jäänud meelde reportaažid ja kirjeldused Puiatu pood-kohvikust, võivad pöörata paremale pinnaskattega parkimisplatsile. Alles seal hakkab silma ka kollane reklaamtahvel, kuhu on punaselt kirjutatud: «KOHVIK E-N 11.30–15.00, R –13.30, LP #»

Suurte puude ja ülekasvanud hekipõõsaste taga paremal on näha tumepunaseks värvitud laudisega silikaattellistest hoone nurka, mille uks on lahkelt avatud, ning selle kohal Coca-Cola reklaamvalgustahvlit. Ülejäänud hoone aga, milles võib puude ja võsa vahelt ära tunda nõukogudeaegse tüüpmaapoe eksterjööri, on kehvemas seisus. Ilmselt ei ole siin poodi peetud juba mõnikümmend aastat.

Kohvikuuksest sisse astudes aga kohe edasi minna ei saanudki, sest pikk järjekord ulatus välisukseni. Neljakümne minuti jooksul, mis kulus ajakirjanikul koos kaaslasega letini jõudmiseks, oli võimalik vestelda nii järjekorras seisjatega kui ka lõunasöögi lõpetanutega. Veerandsaja inimese hulgas, kes 20. juuli lõuna ajal siia einestama olid tulnud, ei olnud ühtegi kohalikku inimest! Heas tujus eesti inimesed olid siia tagasihoidlikku söögikohta sõitnud kohale Läänemaalt ja Põltsamaalt, Tartust, Tallinnast ja Soomestki. Mõned olid ka Viljandist, kuid neidki kannustas siia sööma tulema uudishimu, mitte vajadus, sest meie folgipealinnaski jagub söögikohti igale maitsele ja rahakoti paksusele. Üks põhjustest, miks siia tuldi, on kindlasti ka uskumatult madalad hinnad. Kriidiga tahvlile kirjutatud hinnakirjast võis näha, et kõigi praadide hinnad jäid 2 ja 3,50 euro vahele, klaas piima maksis 30 senti, keefir ja mahl 35 senti! Tee 20 senti, must kohv 1 euro ja valge 1,20 eurot.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles