Euroopa Parimas Spordilinnas Elvas toimub esmakordselt Eesti Liikumis- ja Spordifestival

Tartu 2024
Copy
Foto: Jaak Jänes

30.-31. juulini 2022 toimub Elvas esmakordselt mastaapne Eesti Liikumis- ja Spordifestival. Miks just Elvas? Sest Elva on 2021. aasta Euroopa Parim Spordilinn ning siinsed looduslikult head tingimused ja kaunis keskkond loovad suurepärased eeldused aktiivseks ajaveetmiseks ning sportimiseks.

„Loodetavasti saab sündmusest traditsiooniline Lõuna-Eesti maakondade vahel rändav festival, kus iga maakond seob liikumise kestliku olemuse oma kohalike väärtustega. Sel aastal on selleks sport, sest oleme spordilinn sõna otseses mõttes – Elva tunnistati ka 2021. aasta Euroopa Parimaks Spordilinnaks. See tunnustus tuli tänu projektile Elva Miljon ehk ühe aastaga koguti Elva vallas kokku miljon aktiivselt liigutud kilomeetrit,” selgitab Sihtasutuse Elva Kultuur ja Sport juhataja Ivi Tigane.

Ta lisab, et Elva Miljon autor on valla spordijuht Madis Šumanov, kes mõtles esimese koroonalaine ajal, kuidas saaks liita sportlikke inimesi ning elavdada kohalikku spordielu. „Meil valmis just siis uus spordihoone ning spordielu pidi täie hooga arenema hakkama. Pandeemia tõmbas sellele aga kriipsu peale ning tuli välja mõelda plaan B. Ja nii tuli mõte koguda üheskoos kogukonna ja kõigi teiste Elvasse sportima tulnutega ühe aasta jooksul vähemalt miljon sportlikku kilomeetrit. Projekt õnnestus suurepäraselt, saime aastaga kokku enam kui miljon tervislikku kilomeetrit ning aitasime omalt poolt kaasa inimeste liikumisharjumuste kujundamisele.”

Elva Miljon näitas, et koostegemiseks ei pea ilmtingimata külg külje kõrval tegutsema, vaid koos saab suuri asju korda saata ka liites igaühe panuse. Liikumisfestivaliga soovib Elva vald liikumise olemust ja kogukondlikku ärategemise ideed kanda üle Eesti, alustades naabermaakondadest Lõuna-Eestis.

Foto: Jaak Jänes

Festival toob kokku spordisõbrad üle Euroopa

Juuli lõpus tulevad Elvasse kokku aktiivset eluviisi harrastavad ja spordilembesed inimesed üle Euroopa.

Kogu linna hõlmava erakordse Eesti Liikumis- ja Spordifestivali korraldab Elva vald koostöös Lõuna-Eesti kuue maakonnaga. Festivalil saab tutvuda ja järgi proovida suurel hulgal erinevaid spordialasid ja -tegevusi tunnustatud professionaalide juhendamisel, uudistada messialal, osaleda töötubades, kuulata põnevaid spordimaastiku tegijaid konverentsilaval ning koguda uusi ja kasulikke teadmisi tervisliku eluviisi ja liikumise kohta. Festivali avapäevale paneb meeleoluka punkti armastatud ansambel Traffic.

Festivalil leiavad tegevust kõik inimesed. Avapäeval stardib Rand&Tuulberg 22. Elva Rattamaraton, millest võtab osa ligi 1000 rattasõpra, kes saavad valida endale jõukohase distantsi: Grand Prix 70 km, maraton 50 km, poolmaraton 20 km või lastesõidud 0,5-2 km. Rulapargis toimub rahvusvaheline rulavõistlus Elva Slam ning Tartumaa Tervisespordikeskuses Battle For Life Elva takistuskross nii individuaalses kui ka meeskondlikus arvestuses. Lisaks on kavas mõõduvõtmised korvpallis, jõuspordis, poksis, seebihokis, kabes, rannavõrkpallis, males jne. Toimuvad-Eesti Meistrivõistlused kiikingus, suusasprint rullsuuskadel ja discgolfi turniir ning välja selgitatakse tugevamad mehed ja naised Powertrack rajal ning jõutõmbes.

Ka saab proovida paljusid vahvaid spordialasid, näiteks Sup-lauaga sõitmist, ranna indiacat, tennist ning lisaks laskmist erinevatest relvadest. Avatud on võitluskunstide ala, kus saab katsetada kickboxi, poksi, taipoksi, maadlust, judot, sumo. Lisaks leiavad festivalilt põnevat avastamist ka kõik loomasõbrad - mõlemal festivalipäeval saab näha koerte agilityt ehk vaatemängulist koerte takistusraja läbimise võistlust.

Pühapäeval, 31. juulil toimub Eesti Liikumis- ja Spordifestivali rahvusvaheline konverents, kus tervitussõnad lausuvad Elva vallavanem Priit Värv, Kultuuriministeeriumi spordi asekantsler Tarvi Pürn ning Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa. Gerd Kanter esineb teemal „Teekond tippu“, Kaivo Thomson ja Katre Lust-Mardna räägivad spordivigastuste ennetamisest, Grete Eiche ja Kristi Viimsalu eriliste laste kaasamisest ning Kristin Tamberg tervislikust toitumisest. Pärastlõunal jätkuvad ettekanded inglise keeles: Henrik Brandt Taanist kõneleb liikumisharjumuste kujundamisest ja propageerimisest Skandinaavia riikide näitel, Lasse Kjær Taanist e-spordist ja spordialade digitaliseerimisest ning Tadas Vasiliauskas Leedust räägib spordivaldkonna juhtimisest 2022. aasta Euroopa kultuuripealinnas Kaunases.

Foto: Elva Vald

Euroopa Spordilinna tiitlit on Eestis varasemalt kandnud 2020. aastal Kuressaare. 2021. aastal oli Elva on ainus linn Põhja-Euroopast, kes selle tiitli sai. Peale Elva said 2021. aastaks Euroopa Spordilinna tiitli ka Auronzo Di Cadore (Itaalia), Pravia (Hispaania), Pontinvrea (Itaalia), Sansepolcro (Itaalia), Velky Saris (Slovakkia), Segni (Itaalia) ja La-Fare-les-Oliviers (Prantsusmaa). Need seitse linna konkureerisid aasta jooksul omavahel veel ka Euroopa PARIMA spordilinna tiitli nimel, millega lõpuks pärjati Elva linn. Seda aunimetust ei ole ühelgi Eesti linnal varasemalt õnnestunud saavutada.

Lõuna-Eesti tähtsamate sündmuste ja põnevamate paikade tutvustamine toimub koostöös 2024. aastal Euroopa kultuuripealinna Tartu sündmuste planeerimisega. Veerand Eestit ehk Tartu koos Lõuna-Eestiga teeb kultuuripealinna egiidi all Eestis midagi sellist, mida varem pole tehtud! Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 viib ellu revolutsiooni ka keskkonnahoidlikus kultuurikorralduses ning kõik Tartu 2024 sündmused on korraldatud sama juhise järgi ehk samu keskkonnahoidlike põhimõtteid arvestades. 

Olete oodatud Elvasse tulema ja festivalist osa saama!

Loe lähemalt:

Copy
Tagasi üles