Vihm päästis porgandisaagi

Tiit Efert
Copy
Reet Luht.
Reet Luht. Foto: Tiit Efert

Jalutasime Laatre kandis ­Kopra Sahvri perenaise Reet Luhtiga tema peenarde vahel ja uudistasime, mida tänavu mahedalt kasvamas ja mille järele nõudlust on.

Kopra Sahvri maad on kahes kohas. Üks suure tee ääres, teine metsa taga vanas talukohas. Esimesena astusime porgandipõllule. „Viimaste päevade uputus päästis saagi. Siin porgand viskas kohe ööpäevaga kasvada, enne seda oli kängus,” lausus Reet. Viimati oli vihma sadanud jaanipäeva paiku.

Autotäis kaupa pealinna

Sama päeva hommikul läks Kopra Sahvri auto mahekaubaga Tallinnasse. Peal oli 400 kilo kartulit, lisaks porgandit, mugulsibulat, kurki, suvikõrvitsat. Enne oli kaubaveol pikem paus, sest vahepeal ei olnud midagi eriti viia. „Sõit on nüüdseks nii kallis. Saja euroga enam hakkama ei saa. Summa peab olema piisav, et tasuks minna,” nentis Reet. Sõite tehakse selleks, et mitte oma erakliente kaotada, kes on harjunud mahekaupa ostma. Enamik Kopra Sahvri toodangust müüakse Lõuna-Eesti Toiduvõrgustiku kaudu. Kaup läheb Selverisse, Prismasse, Coopi ning Kaubamajja Tallinnas ja Tartus.

„Just oli maasikahooaeg, kus palju inimesi jäi maasikatest ilma. Pole muud kui järgmisel aastal kasvupinda suurendada, et rohkem inimesi saaks puhast toitu,” tõdes Reet.

Tal käib paar nobenäppu abis, kes saavad kartulit ja porgandit ning teinekord natuke taskuraha. Praegu on kõige kibedam saagikoristuse ja pakkimise aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles