Valga vald – Euroopa kultuuripealinna lõunavärav

Tartu 2024
Copy
Foto: Sven Zacek

Valga vald loodi 2017. aastal Taheva, Karula, Õru ja Tõlliste valdade ning Valga linna üheks omavalitsuseks ühinemisel. Üle 15 000 elanikuga vald on maakonna suurim ka pindalalt. Ühinemise järel on suudetud hoida piirkondlikke eripärasid ning igal kohal on pakkuda omanäolisi festivale, üritusi kui ka loodust.

Väike vend ja suur vend

Valga valla üheks kultuuriliseks mõjutajaks on Valga linna kaksikvend Valka linn Lätis, millel täitub 2024. aastal 440 väärikat aastat. Eestis ainulaadne piiriülene kultuuri- ja tööelu muutus rahva jaoks mugavamaks Schengeni viisaruumiga ühinemisel ning lause „Lähen Lätti saia järele!” on igati tavaline. Valga ja Valka hingavad ja töötavad ühes rütmis. Peamisi ja suuri muutusi arutatakse alati koos ning otsused peavad olema kasulikud mõlemale riigile, sest linn on ju ikkagi üks.

Kahel vennal on ühine keskväljakuid ühendav allee ning linnas jalutades võib ühel hetkel end juba teisest riigist leida. Aastal 2020 valmis saanud uued keskväljakud on rahva poolt soojalt vastu võetud ning saanud oma piiripealsusega populaarseks turistimagnetiks. Kus veel saab kiigega kahe erineva riigi vahel kiikuda? See on võimalik ainult Valgas. Valga ja Valka on laadarahvale tuntud kolme suure laadaga aastas: kevadine heategevuslik Piirilaat, suvine Liivimaa laat ja sügisene Mihklilaat. Koos tähistatakse suure festivaliga linnade sünnipäeva.

 

Isamaaline haridus ja ajalugu

Valga linna üheks suurimaks atraktsiooniks lisaks kaksiklinnale, on Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsioon ehk Valga Sõjamuusem. Vanasse piirivalvekordonisse ja selle õuele on rajatud suurepärane näitus Eesti sõja- ning kaitseajaloost, sõita saab päris sõjamasinatega ning pidada laserlahinguid. Viimaste aastate jooksul on oma tegevust laiendatud ja Valga valda ning ajalooliselt tähtsate Emajõe lahingukohtade lähedale loodud kaevikutesüsteem, kus saab pidada erinevaid sündmusi või lasta tublil muuseumil endale stiili- ning ajastutruu sündmus korraldada.

Vaadates praegust olukorda maailmas, kus sõda ning igasugune agressioon on saanud tabuks, on Valga Sõjamuuseum siiski seisukohal, et ajalugu ei saa eitada, sellest saab palju õppida ning meile kõigile meelde tuletada, mis korduda ei tohiks. Valga Sõjamuuseumi juhataja, enamus töötajatest, vabatahtlikest ning toetajatest on tegevväelased, eruohvitserid või militaarhuvilised, mis tagab autentsuse ja sügavad teadmised ajaloost ning militaarelust.

Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsiooni iga-aastaseks tähtsündmuseks on militaarajaloo festival. Kaheks päevaks muudetakse Valga linn tõeliseks militaarhuviliste mekaks: näha saab ajaloolisi ja tänapäevaseid masinaid ning tehnikat, etendamisele tulevaid lahinguid minevikust ja tänapäevaseid demonstratiivesinemisi nii Päästeametilt, Politsei- ja Piirivalveametilt, Kaitseliidult ja Kaitseväelt. Festivalilt ei puudu ka suur vanavaralaat ning mitmekesine kultuuriprogramm koos jõustruktuuride paraadiga.

 

Müstiline mets ja loodus

Valga vallas osatakse suurepäraselt ühendada metsik puutumata loodus ning kultuur. Valga vald võõrustab suurt osa Karula rahvuspargist ning laseb ka kõige väsinumal tööinimesel end korrakski looduse rüppe viia. Põlispuud, suurepärased metsajärved ning pea läbimatud metsateed viivad meid tagasi juurte juurde. Tööinimese rõõmuks puudub suurel osal rahvuspargis mobiililevi.

Hargla kandis, endisel Taheva valla alal on kogukond juba neli aastat korraldanud Kotussõ Uma Üülaata. Maagilisse Hargla küla männimetsa loodi üheks ööks imeline ja haldjalik laadaplats koos õdusa kultuuriprogrammiga. Üülaada olemus tegi loodusläheduse popiks enne kui loodussäästlikkus ja taaskasutus festivalidele jõudma hakkas. Kotussõ Uma Üülaadal on kindlad reeglid prügi, nõude ja materjalide kogumise kohta. Samuti hoitakse neutraalsust, st sellelt laadalt erakondade õhupalle ja meeneid ei leia. Kuid, kuidas siis ikkagi öösel metsas kaubeldakse – kogu laada territooriumil paiknevad puud on kaetud valgusketiga, pärast sissepääsu jõuad kui haldjamaale, kus taaskasutatud materjalidest on loodud baldahiinnurgakesed istumiseks, unenäopüüdjad ja pitsist kaunistused. Kohalik kogukond elab ligi kaks nädalat üülaada rütmis ning kõik, mis metsa alla luuakse, korjatakse sama suure tähelepanelikkusega kokku ja pärast üülaata ei ole peaaegu arugi saada, et seal ligi 4000 inimest loodust nautimas käis.

Samuti Karula piirkonnas seotakse loodus kultuuriga ning osa saab Rebasemõisa festivalist. Päev ja öö täis parimaid artiste, loodust ning maitsvat toitu ootab kõiki müstilisel taluhoovil. Põhupallid, rippkiiged ja suurepärane toit teevad sellest unustamatu muusikaelamuse. Kõik on maalähedane ja puhas.

Valga vallas on imelist loodust kui ka imelist arhitektuuri ning Kaagjärve mõis on üks neist. Sel suvel avati külalistele renoveerimisel olevas Kaagjärve mõisas viimased 70 aastat suletud nurgatorn, mis restauraatorite käe all hiljuti uuenduskuuri läbis. Kaheksa aastat suurt ja pühendunud tööd on Kaagjärve mõisa jälle elama pannud ning sellest on saanud kultuuri- ja toidusõprade kokkusaamiskoht. 16. juulil toimus Kaagjärve mõisas suur roosiaiapidu, kus Kaagjärve mõis sai endale oma maja vahuveini.

Mõlemad suve suursündmused – Kotussõ Uma Üülaat ja Rebasmõisa festival – on kasvanud suurteks tõmbenumbriteks juulikuises kultuurikalendris ning väikekoha tegijad on oma erilisusega võitnud andunud fänne.

Valga valla kultuuri mõjutavad tugevalt piir Lätiga, Võromaa oma keele ja kommetega, looduslähedus ja aktiivsed inimesed ka äärealadel. Igas Valga valla piirkonnas toimetab tugev kogukond, kes oskavad oma kodukanti kõige paremini näidata ja väärtustada.

Lõuna-Eesti tähtsamate sündmuste ja põnevamate paikade tutvustamine toimub koostöös Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 sündmuste planeerimisega. Veerand Eestit ehk Tartu koos Lõuna-Eestiga teeb kultuuripealinna egiidi all Eestis midagi sellist, mida varem pole tehtud! Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 viib ellu revolutsiooni ka keskkonnahoidlikus kultuurikorralduses ning kõik Tartu 2024 sündmused on korraldatud sama juhise järgi ehk samu keskkonnahoidlike põhimõtteid arvestades. 

Ootame kõiki Tartu 2024 lõunaväravasse külla ja lubame - meiega igav ei hakka!

Infot Valga valla sündmuste kohta leiad SIIT.

Copy
Tagasi üles