Ellujäämise Kunstide Dokprogramm kutsub filmiloojaid leidma Lõuna-Eesti ellujäämise kunste

Tartu 2024
Copy
Foto: Erakogu

Kultuur peaks tekitama inimeses emotsiooni või pakkuma mingeid teadmisi ning nende mõlema äratamiseks on parim viis dokumentaalfilm. Seetõttu kutsub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 raames loodud Ellujäämise Kunstide Dokprogramm kõiki filmitegijaid vastama läbi dokumentaalfilmi küsimusele, mis on Tartu ja Lõuna-Eesti poolt maailmale pakutavaks ellujäämise kunstiks. Projektiga seotud küsimustele vastab programmi kunstiline juht Kaarel Kuurmaa.

Mida kujutab endast Ellujäämise Kunstide Dokprogrammi kontseptsioon?

Ellujäämise Kunstide Dokprogramm kutsub laiast ilmast tuntud filmiloojaid ning Eesti režissöörid Tartu 2024 kunstilise katuse all pakkuma oma vastust küsimusele, et mis on käesoleval ajastul Tartu ja Lõuna-Eesti poolt maailmale pakutavaks ellujäämise kunstiks. Kokkuvõtteks valmib 2024. aastaks lühifilmide kogumik, mis kajastab elu kultuuripealinna piirkonnas vahetult enne Euroopa kultuuripealinna tiitliaastat. Oluline on seejuures just välise ja kohaliku pilgust tekkiv sümbioos, et mida erinevad autoripilgud näevad ja märkavad.

Miks on ellu kutsutud just dokumentaalfilmi programm?

Kultuur on minu jaoks eelkõige lood ja elamused ehk miski, mis peaks tekitama inimeses kas emotsiooni või andma mingit sorti teadmist. Dokumentaalfilm on üks parimaid viise, mis võimaldab äratada mõlemat, pakkudes nii tugevaid kunstilisi kogemusi kui uusi teadmisi ja hõrku ajutoitu. Kultuuripealinnade kontseptsioon laiemalt pakub suurepärast võimalust liita kokku teiste kultuuride ja meie endi loojate kogemused. Euroopa kultuuripealinnad peaksid olema omamoodi viljastavaks ideede, teadmiste ja maailma nägemise viiside põimumise laboratooriumiks, kus toimub kokku saamine, koos loomine ja millegi koos kogemine.

Audiovisuaalvaldkond on aina intensiivsemalt meie kõikide elude mõjutajana kogu aeg olemas ja kohal ning see programm pakub filminduse kaudu oma mõtestatust käesolevale ajale ning geograafilisele ruumile nimega Tartu ja Lõuna-Eesti.

Foto: Erakogu

Mis on täna teie meeskonna põhitegevused?

Suurem eesmärk on 2024. aastal tuua kinodesse erinevatest lühifilmidest koosnev tugev tervikteos, aga selle suurema idee eel sünnib mitmeid põnevaid asju. Näiteks tänavu külastab Lõuna-Eestit kümmekond rahvusvaheliselt tuntud režissööri, kes viibivad siin mõne nädala ning otsivad kuidas parimal moel meie kodumaalt võrsuvaid ellujäämise kunstide viise filmikeelde tõlkida. Ning kui nad ka filmi tootma ei peaks hakkama, jäävad nad ikkagi Tartu saadikuteks ning meie sõnumi kandjateks. Residentuuride ajal pakume linnarahvale võimalust koostöös Tartu Elektriteatriga tutvuda ka nende režissööride endiga kui ka nende loomingu paremikuga. Järgmine kohtumisõhtu toimub koostöös tARTuFFiga Elektriteatris 2. augustil, oleme külla kutsunud Läti režissööri Andris Gauja.

Lisaks toimuvad filmindusest huvitatutele meistriklassid Tartu Loomemajanduskeskuses, milles jagatakse lähemalt erinevaid loomingu loomise saladusi ning praktilisi nõuandeid. Kokkuvõttes peaks see rikastama nii Euroopast külla tulevaid kui meie filmiprofessionaale. Suur lootus on, et võib olla tekitab meie programmi kaudu nähtu ja kogetu mõnes noores inimeses huvi valida endale elukutseks kultuuri tee.

Kes on sündiva loomingu sihtgrupp?

Filmi- ja kultuurihuvilised inimesed üle Eesti ning välismaine filmifestivalide publik. Loodetavasti sekka ka juhuslikke üllatujaid. Filmides kajastatav teemad, mis selguvad 2023. aasta alguses, kõnetavad kindlasti erinevaid inimesi, filmid võivad olla nii teadmistemplitest, tehnoloogiasektorist, loodusest, lasteaedadest kui ka külaliikumistest. Mis filmirežissööridele silma jääb on meile endalegi väga põnev.

Foto: Erakogu

Milliseid väärtuseid peaksid valmivad filmid kandma?

Ma usun, et iga looja annab oma loominguga edasi oma enda väärtusi ning kohapealset üdi, millest sünnib rikkalik tervik. Ja selles on ka dokumentalistika kunsti saladus, et kõik muutub, kõik sõltub ning miski pole kindel enne kui filmi lõputiitrid jooksevad. Seega me võime ju praegu midagi väärtuste ja lugude kohta aimatavalt arvata aga tõeline väärtus sünnib filmikunsti ja vaataja intiimses kohtumishetkes.

Kultuuripealinn Tartu 2024 raames toimub Eestit tutvustavate lühifilmide ideekonkurss

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluv Ellujäämise Kunstide Dokprogramm kuulutas juuli keskel välja Lõuna-Eesti mitmekesisust esitlevate lühifilmide ideekonkursi, mille kaheksa parimat mõtet saavad reaalsuseks. Teostest pannakse kokku lühifilmide kassett, mida näidatakse nii suurtes kui ka väikestes kinodes Eestis ja Euroopas ning televisioonis.

Sihtasutus Tartu 2024, Eesti Filmi Instituut ja MTÜ Tartu Filmiselts kutsuvad filmitegijaid osalema ideekonkursil, mis otsib Lõuna-Eestit jäädvustavaid lühifilmide ideid. Konkursi eesmärgiks on leida erinevad teemad ning autorid, kes avaks Tartut ja Lõuna-Eestit kunstiliselt põnevaimal moel nõnda, et lühifilmid oleks küll omaette teosed aga samas moodustaksid ühtse kultuurilise koodiga terviku – lühidokumentaalfilmide kogumiku „Ellujäämise Kunstid”.

Lühifilmide ideid hindab SA Tartu 2024 ja Eesti Filmi Instituudi esindajatest ning kultuurivaldkonna ekspertidest koosnev žürii, kes valib välja kuni 8 tootmisse minevat ideed. Projekti raames ühe filmi tootmiseks eraldatav toetus on kuni 34 250 eurot. Lühifilmi oodatav pikkus on 8–22 minutit ning peavad valmima 2024. aasta veebruariks. Ideid oodatakse 1. detsembriks 2022.

2024. aasta kevadel toimuvad valitud Lõuna-Eesti linnades ja külades suured esilinastuspeod, mille raames jõuavad filmid esmakordselt ekraanile. Pidu ja linastused toimuvad üheaegselt Lõuna-Eesti linnade ja külades, kinodes ja kultuurikeskustes, rahvamajades ja koolides.

Foto: Erakogu

Rohkem infot kodulehelt või tartufilmiselts@gmail.com.

Tartu on koos Lõuna-Eestiga 2024. aastal Euroopa kultuuripealinn ja väärib külastamist. Tegu on Euroopa suurima kultuurisündmusega ja Eesti tippsündmusega. Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 viib ellu revolutsiooni keskkonnahoidlikus kultuurikorralduses. Veerand Eestit ehk Tartu koos Lõuna-Eestiga teeb kultuuripealinna egiidi all Eestis midagi sellist, mida varem pole tehtud. Kõik Tartu 2024 sündmused on korraldatud sama juhise järgi ehk samu keskkonnahoidlike põhimõtteid arvestades.

Lähem informatsioon Ellujäämise Kunstide Dokprogrammi kohta: https://tartudok2024.ee

Copy
Tagasi üles