5 asja, millega suurendad oma maja soojapidavust

Hüpoteeklaen
Copy
Foto: Hüpoteeklaen

Kõige ökonoomsemad on tänapäeval 0-energia majad, mis on ehitatud kaasaegseid lahendusi ja maksimaalset energiatõhusust silmas pidades. Kuid milliseid töid oleks otstarbekas ette võtta vanemas majas, et kulud küttele ja elektrile oleksid võimalikult madalad?

Maja soojapidavus on näitaja, millega mõõdetakse seda, kui hästi maja peab sooja. Soojapidavuse suurendamiseks on oluline üle vaadata, kust pääseb külm õhk tuppa ja kust soe õhk välja saab, et seejärel kriitilisemad kohad likvideerida.

1. Tuvasta soojakaod

Veel enne kui suuremaks ehitamiseks ja remondiks läheb, tasub esimese asjana kohale kutsuda spetsialist, kes aitab välja selgitada, kus täpsemalt külmasillad asuvad.

Üks võimalus selleks on termopildistamine, mis annab maja soojapidavusest tervikliku pildi. Võimalik on lasta majale teha ka energiaaudit, mis annab soovitusi, mida ja mis järjekorras on mõistlik konkreetses majas ette võtta, et elektri- ja küttekulu vähendada.

2. Kaalu akende ja uste väljavahetamist

Kõige sagedamini pääseb külm õhk tuppa akna- ja ukseavadest. Paljudes vanemates majades on vanad aknad, mille soojapidavus ei vasta tänapäevastele nõuetele. Soovides energiat kokku hoida, on parimaks variandiks kolmekordse klaasiga pakettaknad või puit-alumiiniumaknad, mis näevad puitakende moodi välja, ent on oluliselt soojapidavamad, lisaks nõuavad ka vähem hooldust.

Ära ei tohiks unustada ka aknapalesid, kust samuti tihti külm sisse pääseb. Samuti tuleks tähelepanu pöörata akna- ja uksetihenditele. Vanad tihendid ei toimi enam nii nagu alguses ja nii võib hooldamata tihendi vahelt külm ja niiskus kergesti tuppa pääseda, mõjutades seeläbi kogu hoone sisekliimat.

3. Vaata üle, mis seisukorras on seinad, vundament ja katus

Ukse- ja aknaavadest järgmisena võib soe õhk toast välja pääseda ka läbi soojustamata seinte. Kõige mõistlikum on maja soojustada väljastpoolt – lahti võtta fassaad ning sinna vahele lisada tuuletõke ja soojustusmaterjal. Kui fassaadi uuendada pole plaanis, siis saab teatud materjalidega seinte soojakadusid vähendada ka seestpoolt.

Soojustamata vundament võib kaasa tuua selle, et ükskõik kui kõvasti sa maja kütad, on põrandad ikka külmad. Soojustamata katus kuumutab suvel ülemise korruse tube ja talvel õhkab külma. Kui põrand ja lagi on jäänud varasemate remonditööde ajal tähelepanuta, siis tuleks soojustuse lisamist alustada just sealt.

4. Paigalda soojustagastusega ventilatsioon

Paljudes majades ei ole kas üldse ventilatsiooni või on paigaldatud sundventilatsioon. See tähendab aga, et majja tuleb sisse külm õhk, mille kütmiseks on vaja kulutada energiat.

Säästlikum lahendus on paigaldada oma majja soojustagastusega ventilatsioon, mis filtreerib õhku ja puhub tuppa ainult eelsoojendatud õhku. Selle suhteliselt lihtsa süsteemiga on võimalik soojakadu ja küttekulu märkimisväärselt vähendada. Juba köetud õhk filtreeritakse ja seda on võimalik uuesti kasutusse võtta.

5. Küsi nõu spetsialistidelt

Ehitusvaldkond areneb täie hooga ja mis oli mõistlik 10 või 5 aastat tagasi, ei pruugi enam olla mõistlik täna. Kui kodu soojustamine ja maja renoveerimine on päevakorral, siis on igal juhul mõistlik spetsialistidega konsulteerida, seda ka siis, kui töid on plaanis teha iseseisvalt.

Maja soojapidavuse tõstmiseks on võimalik taotleda ka laenu, et kõik vajalikud tööd saaks tehtud ühekorraga. Näiteks sobib kodu soojustamiseks Hüpoteeklaenu energiatõhususe laen, mida saab taotleda kinnisvara tagatisel.

Energiatõhususe laen on mõeldud just nimelt nende tegevuste jaoks kodus, millega on võimalik tõsta oma kodu energiatõhusust ja vähendada kütte- ning elektriarveid. Näiteks võib energiatõhususe laenu kasutada hoone soojustamiseks, katuse ja akende vahetamiseks, küttesüsteemide uuendamiseks ja päikesepaneelide paigaldamiseks.

Nii suurte väljaminekute puhul nagu seda on hoone renoveerimine, on kinnisvara tagatisel laen mõistlikum kui järelmaks, sest tagasimaksed saab jaotada kuni 20 aastale. Samuti on pikaajalisel laenul üldjuhul madalam intress. Lisaks energiatõhususe laenule saab Hüpoteeklaenult taotleda laenu ka muuks otstarbeks. Näiteks kaaludes vana maja ostmist, on võimalik võtta kodulaen, mille abil saab finantseerida nii kodu soetamist kui ka maja täies ulatuses renoveerimist.

Hüpoteeklaen on kinnisvara tagatisel laenusid Eesti turul pakkunud juba 13 aastat. Nüüd on Hüpoteeklaenul olemas ka energiatõhususe laen, mis on mõeldud kõigile korteri- ja majaomanikele, kes soovivad oma kodu energiatõhusamaks muuta. Energiatõhususe laen aitab kokku hoida elektri- ja küttearvetelt, parandada hoone sisekliimat, vähendada keskkonnamõjusid ja muuta kodu energiatõhusamaks.

Kui soovid rohkem teada, milliseid võimalusi pakub energiatõhususe laen, siis helista meile lühinumbril 1203 või täida ära meie kodulehe kontaktivorm.

Tähelepanu, tegemist on finantsteenusega. Enne teenuse kasutamist tutvu tingimustega ja konsulteeri asjatundjaga! 10 000 euro laenamisel seitsmeks aastaks, 84 igakuise annuiteetmaksega, fikseerimata intressimääraga 9,63 % (intressi marginaal 9 % + 6 kuu Euribor) aastas ja lepingutasuga 300 eurot on krediidi kulukuse esialgne määr 11,14% (ei sisalda tagatise seadmise ja kindlustamisega seotud kulusid), igakuine laenumakse 164,11 eurot, laenu tagasimaksete summa 13785,24 eurot ja laenu kogusumma 14085,24 eurot. Lepingus fikseeritud Euribor võib muutuda iga 6 kuu möödumisel ja Euribori negatiivne väärtus loetakse võrdseks nulliga. Laenu leping tagatakse hüpoteegiga elamukinnisvarale ja laenu võtmisel tuleb sõlmida tagatisvara kindlustusleping. Hüpoteeklaen AS tegevusloa andmise otsuse number 4.1-1/9. Hüpoteeklaen AS www.hypoteeklaen.ee; info@hypoteeklaen.ee; tel 1203

Copy
Tagasi üles