Elad kortermajas? Loe, mida saad oma korteri soojemaks muutmiseks ise ära teha

Hüpoteeklaen
Copy
Foto: Hüpoteeklaen

Viimase aastaga on korteriomanike kulutused küttele ja elektrile palju kasvanud. Kommunaalkulude tõus lööb eriti valusalt nende kortermajade elanikke, kus maja ei ole renoveeritud ning kasutusel on gaasi- või elektriküte.

Kuigi paljusid suuri otsuseid kortermajas nagu korterelamu soojustamine või renoveerimine on võimalik ette võtta vaid korteriühistu liikmete ühisel otsusel, saab tegelikkuses iga korteriomanik ka ise nii mõndagi ära teha, et oma korter soojemaks muuta ja seeläbi kuludelt kokku hoida.

Vaata üle oma korteri aknad

Paljudes vanemates kortermajades on vanad aknad, mille soojapidavus ei ole just kiita. Kui sinu korteris on aknad veel vahetamata, siis on akende vahetus üks lihtsamaid viise, kuidas soojakaod kontrolli alla saada.

Kui vanad aknad on juba vahetatud pakettakende vastu, siis tasub neid igal aastal hooldada. 10 või rohkem aastat vanade akende tihendid võivad olla kulunud ja see võib olla üks põhjus, miks akendest külm läbi tuleb.

Soojusta põrandad

Külmad põrandad on eriti suureks probleemiks just esimeste korruste korterites, kus all on kelder, mis on soojustamata. Kui põrandad on talvel jääkülmad, siis annab see märku sellest, et midagi tuleks nendega ette võtta.

Kõige otstarbekam on põrandate soojustamine lasta ära teha terves majas ühiselt ja keldri poolt. Kui see pole võimalik, saab ka korteris tänapäevaste lahendustega põrandaid soojemaks muuta. Samuti hakkab rolli mängima see, missugune on põrandakattematerjal. Näiteks puit tundub jala all alati soojem kui laminaat.

Kaalu täiendavate kütteallikate lisamist

Enamikes kortermajades on keskküttesüsteem, mida ei saa ise reguleerida. Kui soovid ise otsustada, kui palju ja kuidas sa oma kodu kütad, siis on võimalik korterisse paigaldada lisakütteseadmed.

Vanades majades on üks lihtsamaid mooduseid taastada ahjuküte või lasta paigaldada kunagise ahju asukohale kamin. Kaminavalmidus on olemas ka mitmetes uusarendustes, mis võimaldab toa soojaks kütta kiirelt ja lisaks annab kamin juurde hubasust.

Suhteliselt lihtne ja praktiline lahendus korteris on ka õhksoojuspumba paigaldamine. Vaadates erinevates Eesti linnades ja asulates ringi, siis on näha, et seda teed on läinud paljud kortermaja elanikud. Õhksoojuspumba paigaldamiseks tuleb küsida teiste korteriomanike nõusolekut. Samas on tegemist oluliselt ökonoomsema lahendusega kui elektriküte. Õhk-õhk tüüpi soojuspumpade kasutegur on tänapäeval juba ligi 5 korda suurem kui tavalisel elektriradikal. Lisaks on võimalik õhksoojuspumbaga ka suvel oma kodu jahutada, mis on oluline lisamugavus eriti päiksepoolsetes korterites.

Kuidas korteri soojemaks muutmist rahastada?

Arusaadavalt ei ole kõigil korteriomanikel võimalik suurt remonti ühekorraga korteris ette võtta. Korteri põranda ülesvõtmiseks või akende vahetamiseks võib olla vajalik korraga välja käia suurem summa.

Et vajalikud tööd veel enne talve ära teha, on võimalik korteri soojemaks muutmine ette võtta laenu abiga. Näiteks sobib korteri soojustamiseks Hüpoteeklaenu energiatõhususe laen, mis on madalama intressiga kui järelmaks ning mida saab taotleda korteri või muu kinnisvara tagatisel.

Energiatõhususe laen on mõeldud just nimelt nende tegevuste jaoks kodus, millega on võimalik tõsta oma kodu energiatõhusust ja vähendada kütte- ning elektriarveid. Näiteks võib energiatõhususe laenu kasutada hoone soojustamiseks, katuse ja akende vahetamiseks, küttesüsteemide uuendamiseks ja päikesepaneelide paigaldamiseks.

Kui plaanis on ette võtta kogu korteri remont, välja vahetada köögimööbel ja värskendada vannituba, siis on võimalik taotleda ka remondilaen, mis võimaldab korteri ära remontida ühekorraga.

Mõeldes lähenevale talvele, võib ka juba paarist väiksemast ehitustööst tekkida märgatav kasu, et sel talvel mugavamalt hakkama saada ja küttekulusid paremini kontrollida.

Hüpoteeklaen on kinnisvara tagatisel laenusid Eesti turul pakkunud juba 13 aastat. Nüüd on Hüpoteeklaenul olemas ka energiatõhususe laen, mis on mõeldud kõigile korteri- ja majaomanikele, kes soovivad oma kodu energiatõhusamaks muuta. Energiatõhususe laen aitab kokku hoida elektri- ja küttearvetelt, parandada hoone sisekliimat, vähendada keskkonnamõjusid ja muuta kodu energiatõhusamaks.

Kui soovid rohkem teada, milliseid võimalusi pakub energiatõhususe laen korteri soojemaks muutmiseks, siis helista meile lühinumbril 1203 või täida ära meie kodulehe kontaktivorm.

Tähelepanu, tegemist on finantsteenusega. Enne teenuse kasutamist tutvu tingimustega ja konsulteeri asjatundjaga! 10 000 euro laenamisel seitsmeks aastaks, 84 igakuise annuiteetmaksega, fikseerimata intressimääraga 9,63 % (intressi marginaal 9 % + 6 kuu Euribor) aastas ja lepingutasuga 300 eurot on krediidi kulukuse esialgne määr 11,14% (ei sisalda tagatise seadmise ja kindlustamisega seotud kulusid), igakuine laenumakse 164,11 eurot, laenu tagasimaksete summa 13785,24 eurot ja laenu kogusumma 14085,24 eurot. Lepingus fikseeritud Euribor võib muutuda iga 6 kuu möödumisel ja Euribori negatiivne väärtus loetakse võrdseks nulliga. Laenu leping tagatakse hüpoteegiga elamukinnisvarale ja laenu võtmisel tuleb sõlmida tagatisvara kindlustusleping. Hüpoteeklaen AS tegevusloa andmise otsuse number 4.1-1/9. Hüpoteeklaen AS www.hypoteeklaen.ee; info@hypoteeklaen.ee; tel 1203

Copy
Tagasi üles