Reinsalu Valgevene võltsitud valimiste aastapäeval: ebaseaduslik režiim on muutunud rahvusvaheliseks ohuks

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu Postimehe otsesaates «Sõjastuudio».
Välisminister Urmas Reinsalu Postimehe otsesaates «Sõjastuudio». Foto: Kermo Benrot

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) juhtis täna tähelepanu, et kaks aastat tagasi 9. augustil toimusid Valgevenes ebaseaduslikud presidendivalimised.

«Kaks aastat tagasi suruti jõhkralt maha Valgevene rahva lootus otsustada ise oma tuleviku üle,» nentis minister. «Demokraatliku presidendivalimiste protsessi asemel sai inimestele, kes olid oma riigis kaua muutusi oodanud, osaks poliitiline tagakiusamine, piinamine ja pagendus.»

«Jagame sadade poliitvangide ja nende lähedaste kurbust. Soovin väljendada imetlust nende vapruse üle,» kommenteeris Reinsalu, lubades, et rahvusvahelised jõupingutused Valgevenes rikkumiste toimepanijate vastutusele võtmiseks jätkuvad, kuni nad on kohtu ette toodud.

Reinsalu sõnul on viimase kahe aasta jooksul ebaseaduslik režiim Valgevenes laiendanud oma kuritegelikku tegevust ja muutunud rahvusvaheliseks ohuks. «Režiim on seadnud ohtu lennuliikluse turvalisuse, korraldanud haavatavaid migrante kasutades hübriidrünnaku ja saanud häbituks kaasosaliseks agressorile, kes Ukrainas süütuid tsiviilelanikke tapab,» loetles minister.

Reinsalu ütles, et Euroopa Liidu sanktsioonid Lukašenka režiimile kehtivad seni, kuni Minsk tühistab repressioonid ning lõpetab Moskva sõjardliku režiimi toetamise.

«Eesti jätkab Valgevene rahva demokraatlike püüdluste toetamist,» kinnitas ta.

Nädalapäevad tagasi võttis välisminister ühendust Valgevene opositsiooniliidri Svjatlana Tsihhanovskajaga, avaldades toetust Valgevene rahva demokraatlikele püüdlustele.

Valgevene opositsioonile avaldas toetust ka peaminister

Aastapäeva pidas ühismeedias meeles ka peaminister Kaja Kallas (Reformierakond). «Kallis Valgevene rahvas, me toetame teie teed vabaduse poole - rõhumisest, vägivallast ja jõuga valitsemisest vaba elu poole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles