Põlevkivisektor pakub kindlat tööd veel järgmistekski kümnenditeks

Copy
Foto: VKG

Põlevkivisektorile on viimastel aastatel kuulutatud kiiret tegutsemise lõppu, kuid meie metsade kõrval ainsa loodusliku ressursi kasutamisele on selgelt väär hääbumist kuulutada. Arengud sektori näitavad, et valdkond on heas elujõus ning on võimeline pakkuma stabiilset ja hästi tasustatavat tööd veel kümnenditeks.

Eesti ühe suurima põlevkivi väärindaja Viru Keemia Grupi personalidirektori Eve Rei sõnul oli seoses suurte rohepoliitika algatustega veel eelmisel aastal paljudel töötajatel ja tööle kandideerijatel peamiseks küsimuseks see, kas siin ettevõttes veel tööd jätkub rohepöördega kaasnevate muudatuste valguses.

„Sel aastal enam sellisel väitel põhinevat küsimust praktiliselt ei ole. Kõik näevad, et üle Euroopa on energiapuudus ülisuur. Inimestel on jätkuvalt vaja elektrit ja soojust. Ja meie riigis on igal ajahetkel oluliseks energiajulgeolekut tagavaks ressursiks põlevkivi,“ kirjeldab Rei, kuid tõdeb selle juures, et ükski elujõus valdkond ei pääse kohanemisest ja innovatsioonist.

„Põlevkivi väärindamisele kiiret lõppu ei ole näha. Küsimus on selles, et mida me suudame sellest lisaks energiatoodetele veel teha. Ja selles on võtmeroll just meie töötajatel, kes igapäevaselt keemiatööstuse poolel tegutsevad,“ sõnab Rei.

Viru Keemia Gruppi lisandub täiendavat kompetentsi igal aastal eeskätt Tallinna Tehnikaülikoolist. Samas erialased oskused ja insenertehnilised võtted arendatakse kohapeal kogenud inseneride kõrval. Rei sõnul on Viru Keemia Grupi õlitööstuse tehnoloogia unikaalne ning selle edasiarendamist või modifitseerimist veavad koostöös teadlastega ettevõttes töötavad inimesed.

„Paneme sellele tööandjana ka suurt rõhku, et esmalt meie töötajad ja seeläbi kogu tööstus areneks – oleme jooksva aasta Välja kuulutanud arenguaastaks, sest suurendasime alates 2022. aastast hüppeliselt väljaõppele ja koolitustele suunatud ressursse, mis on lähtekohaks meie ettevõtte üldisele arengule järgmistel aastatel ning loodetavasti annab täiendava mõju kogu põlevkivisektori edasiminekule,“ selgitab Rei.

„Et meie ettevõttesse lisanduks järjepidevalt uusi tehniliste kompetentsidega kolleege oleme tihedas koostöös Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuse ning TalTech Virumaa Kolledžiga. Mullu alustasime koostöös Ida-Virumaa Kutsehariduskeskusega eraldi õppeprogrammi, et leevendada kvalifitseeritud töötajate vajadust ning tekitada järelkasvu,“ kirjeldab Rei, kuidas Viru Keemia Grupp järelkasvu peale on mõelnud.

Personalidirektori selgitusel pöörab ettevõtte selle kõrval suurt tähelepanu ka töötajate kvalifikatsioonikoolitustele, mis aitaksid neid ebastandardsete olukordade lahendamisel, võimaldaks töötada erinevate seadmetega ja anda sellega võimaluse ettevõtte siseseks töötajate roteerumiseks. „Kõikidel ametikohtadel on meie prioriteediks aga ohutusteemalised koolitused. Ohuteadlikkuse ühtlane kõrge tase, parimad võimalikud praktikad ning kõrge töökultuur on meie ülioluline eesmärk. Anname parima, et töötajad oleks hoitud ning neile oleks tagatud ohutu töökeskkond,“ lisab Rei.

Tihenenud konkurents töötajatele tähendab Viru Keemia Grupi jaoks ka mitmeid väljakutseid. „Esmalt soovime loomulikult olla parim tööandja oma praegustele töötajatele, pakkudes ausaid töösuhteid, konkurentsivõimelist töötasu ning igakülgseid võimalusi enda arendamiseks. Võtmetähtsusega töötajate järelkasvu tagamiseks panustame mäetööstuse, keemiatehnoloogia, automaatika, IT jne erialade arengusse ja populariseerimisse, eelkõige stipendiumide, toetuste ja praktikabaasiga,“ räägib Rei.

„Igal juhul võib kindel olla, et põlevkivisektoris jätkub tööd veel aastakümneteks. Ning positiivsete arengute korral täienevad meie kontserni pakutavad võimalused veel biotoodete tootmiskompleksi rajamisel. Kompleksi avamise korral tuleb meile 250 uut kolleegi, nendest 25 puidukeemiatehnoloogi. Läbirääkimisi vastava magistriõppe programmi avamiseks on juba alustatud,“ ütleb Viru Keemia Grupi personalidirektor lootusrikkalt.

Copy
Tagasi üles