Romantilise Rannatee Romantikaöö festival

Copy
Foto: Erakogu

Suveõhtu festival Rannatee Romantikaöö toob kaunis looduses ja vabas õhus kokku kõik omanäolise, mis ühisel koosviibimisel ja Rannatee suvel anda on. Astu Rannateele ja hinga pahvakas meresoolast suveõhku, kuula rannaniitude hääli ning naudi kultuurikava koos parimate kaaslastega, sest Rannatee rahvas elab kirega looduse ja lugude vahel. Ja kes ei mäletaks neid augustikuu õhtuid ja öid rannakülades, mil meri on soe ja taevas on hiilgamas tähed, hein on tehtud ja algamas on saagi valmimise aeg. Nii peame pidu iga aasta augustis.

Rannatee Romantikaöö on meie tänu kõigele sellele, mida peame oluliseks ja kalliks ning mis on meie. Pühendame selle vabadusele ja mälestustele nii sellel rannal, mida meie aeg nüüd tunneb, kui ka sellele, mida tunti aegade eest ja mida praegu männimetsade liivaluited meelde toovad. Rannatee Romantikaööl on rannahetki ja rabaretki, lainelaksu ja metsavaikust, külaidülli ja mõisauhkust, omaetteolemist ja kokkutulemist, mahedaid mõtisklusi ja teravaid elamusi, suvesumedaid maitseid ja lõhnu ning hääli merelt, maalt ja metsast. Leidub ka hunnitul hulgal hääd kultuuri: muusikat, teatrit, kino ja pärimust. Ja seda kõike Romantilise Rannatee kaunites paikades Iklast Virtsuni.

Romantilist Rannateed võib nimetada Pärnumaa universaalseks kuurordiks. Kulgedes mööda Pärnumaa rannajoont Virtsu kadakate vahelt Ikla liivarandadeni on siin ruumi nii inimesel kui ka loodusel, loomadel ja lindudel. Siin on puutumatud sood ja rabad, rändlinnurikkad rannaniidud ja liigirikkad puisniidud, Baltikumi ühed kõrgemad liivaluited, liivarannad ja kivised meresopid, marja- ning seenerikkad metsad. Nii siin- kui sealpool Rannateed leidub ohtralt matkaradu kõige selle imetlemiseks. Vaatetornid, puutumatud rabamassiivid ja rannad, matkarajad ja lõkkekohad, ratsatalud, kalastamine ja giidituurid, erilise hõnguga Kihnu ja Manija saar ning sügavate metsade ja soodega sisemaa ning loomulikult ehe rannakülade elu ...

Peale kaunite kohtade on Rannateel hubaseid kohvikuid ja gurmeerestorane, luksuslikke hotelle ja ainulaadseid öömaju, käsitööpoode ja väikesadamaid, veinimaju ja mõisakomplekse, muuseume, festivale, kontserte ning suveteatreid. Ja seda kõike lühikese autosõidu kaugusel Pärnust või Tallinnast. Eestimaa on väike.

Ka kõige keerulisematel aegadel vajame hingetõmbeaega, et edasi minna. Loodus, väikeste rannakülade rahu, mõnusad kultuurielamused, põnevad toiduelamused ning niisama olemised muudavad maailma suuremaks. Ilusad mälestused kingivad meile õnnehormoone. Vajame seda veidi salapärast ja puutumatut loodust, kus elu kestab, sest meie soontes voolab teadmine, et looduse ja ühiskonna vahel pole vahet.

Liivi lahe rannal Romantilisel Rannateel peidavad ennast kaunid ja salajased kohad. Ühe korraliku rannaküla elu juurde kuuluvad ikka simmanid, koosolemised ja lõkketuli. Tule, naudi ja saa osa! Rannatee mahedad kurvid viivad klassikakontsertidest Maria talus suve- festivalini Võistes. Kohe hommikul vara võib ennast soovi korral sättida Kihnu saarele ja nautida kodukohvikutest pereansambliteni kõike, mis käib väikese Kihnu kultuuri juurde. Meil on erilised õhtusöögid Ermistu puhkekükas ulukilihast, vähipidu Fishing Village’i kalurikülas ja tuleromantika koos lambapraepeoga Kihlepas. Tõstamaal on ainult üks Baar Väljas, kelle valikus on suveööromantika ja elav muusika. Romantilisel Rannateel on midagi ka teravamate maitseelamuste armastajaile: Metste aiandustalu Kilingi-Nõmmel viib kõik huvilised seiklema tšillide maitsete maailma. Asub seal ju Eesti üks suurimaid tšillikollektsioonaedu.Kogukonnapeod Risti- küla ja Kulli külaplatsil meenutavad suurt tralli – oodatud on kõik alates kõige väiksemast päris suurteni välja. Merelaiu puhkeküla rannal on kaunis loojangukontsert ning Tõstamaal mitmepäevane tantsulaager. Vana Kooli Kohvikus Lindil on pärimusromantikaga täidetud õhtu esivanemate radadel. Loitse ja laule esitab Merle Jääger. Igal aastal koguneme taasiseseisvumispäeva kontserdile K. Pätsi ausamba juures Tahkurannas, et vabadust ei unustataks eales. Sinna sekka on veel lugudeõhtuid ja kodukohvikuid.

Oh, augustikuu soojad ööd on nii eriline aeg! Aeg meenutada ja tähistada kõike seda, mis on meile kallis.

Romantilise Rannatee Romantikaöö festival

19.08 kl 15 Lugude romantikavideolugude laager Uue-Jaani turismitalus

Mitmepäevane inspiratsioonilaager looduse keskel, unistamisest ja unistuste teostamisest.

19.08 kl 18 Toiduromantika ulukiliha õhtusöök Ermistu puhkekülas

Maitsvad ulukilihast gurmeeõhtusöögid jahimehest hobikoka Airek Kolju käe all. Sekka lugusid ja maailmavaadet metsade ääremailt.

20.08 kl 7 Saareromantika Kihnus – suur perepäev Kihnu tuletorni juures

Tuletorn kui majakas on ikka inimesed kokku toonud. On Kihnu moodi maitseid ja pillilugusid – on üks ilus päev Kihnu kultuuri keskel.

20.08 kl 10 Suveromantika – Võiste suvefestival

Romantiline kogupere suvelõpufestival Võistes Häädemeeste kandis. Päev läbi põnevaid maitseid ja kontserte, õppimist ja võistlusi.

20.08 kl 10 Toiduromantika – tulised maitseelamused tšillisõpradele

Metste aiandustalus

Järjekordne tuliste maitseelamustega kokkutulek Metste aiandustalus kodumaise tšillikultuuri huvilistele.

20.08 kl 11 Tantsuromantika – Romantikaöö tantsulaager Tõstamaal

Ööpäev kestev kirev laager, mile käigus on võimalik tutvust teha popurriiga klassikalistest tantsudest, võimalus lasta oma kehal elada rütmides.

20.08 kl 12 Tuleromantika Kihlepas – Romantikaöö tule ja valgusega

Eassalu-Neitsi külaselts kutsub igal aastal valguse ja tule peole, et tähistada ühiselt suve lõppu ning augustikuuöid valgusest ja tulest inspireeritud maitsega, kunstiga ja muusikaga.

20.08 kl 17 Klassikaromantika – Rannatee Romantikaöö Musica Hymnis „Kodumaine viis“

Kaunis õhtu maailma tuntumate muusikutega Maria talus Tõstamaal. Esitlusele tuleb meie endi rahvamuusikast inspireeritud šedöövreid.

20.08 kl 17 Pärimusromantika – lood esivanemate radadel Lindi vanas koolimajas

Sumedas suveöös on loitse ja endeid. On maitseid ja helisid, esivanemate radadel.

20.08 kl 18 Kaluriküla romantika – suur vähipidu kalurikülas Fishing Village Estonia

Iga aasta suvelõpul saabub aeg nautida haruldasemaid mereande ja head seltskonda.

20.08 kl 18 Rannaromantika – romantiline suveõhtu Merelaiu puhkekeskuses Tõstamaal

Hele Kõrve ja Kristjan Kasearu akustiline kontsert Merelaiu puhkekeskuses otse mere kaldal.

20.08 kl 18 Tähtpäevaromantika – taasiseseisvumispäeva kontsert Maarja-Liis Ilusaga K. Pätsi ausamba juures Tahkurannas

Igal aastal koguneme K. Pätsi ausamba juurde ja peame pidu pühendusega vabadusele, mis 20. augustil sai meie kõigi jaoks uue tähenduse.

20.08 kl 19 Külaromantika – sume on ÖÖ Ristikülas

Romantiline õhtu Ristiküla pargis Kilingi-Nõmmel koos tantsu, laulu ja teatriga.

20.08 kl 21 Suveõhturomantika – romantiline õhtu Kardemoniga Tõstamaal Baar Väljas

Baar Väljas valikus on suve parimad romantilised kokteilid ja hea muusika.

21.08 kl 14 Sadamaromantika Kavarus – kogukonnapidu väikeses Kavaru sadamas

Kaunis väike Kavaru külasadam kutsub külla ja tutvustab piirkonna rannaküla maitseid ja tegemisi.

20.08 kl 20 Kiigeromantika – Kulli küla kiigepidu Nedsaja Küla Bändiga külaplatsil

Kogukonnapidu augustiöös armastatud folkmuusikaga.

Copy
Tagasi üles