Kuidas vahetada vana kodutehnika uue ja energiasäästlikuma vastu

Hüpoteeklaen
Copy
Foto: Hüpoteeklaen

Vana kodutehnika võib olla üks põhjuseid, miks sinu elektriarved on jätkuvalt suured, vaatamata sellele, et üritad kodus elektrit kokku hoida. Kui vana külmik võib aastas tarbida kuni 1000 KW elektrit, siis uuemad ja energiasäästlikumad mudelid kulutavad energiat orienteeruvalt 200-300 KW ringis.

Suurimad elektritarbijad kodus on tavaliselt elektriboiler, külmkapp, pesumasin, teler, pliit ja ahi. Tänapäeval on neile lisandunud veel ruuterid, printerid, arvutid, kohvimasinad, mikrolaineahjud, pesukuivatid, jahekapid jne.

Kui kõigi koduseadmete elektritarbimine kokku arvutada, võib see aasta lõikes olla päris arvestatav summa.

Ometigi vajab toit valmistamist ja pesu pesemist. Kuidas siis kodumasinate pealt säästa? Üks lahendus on vaadata üle kõigi kodus olevate seadmete elektritarbimine ning energiakulukamad masinad välja vahetada või ette võtta kõigi kodumasinate vahetus ühekorraga.

Millele tähelepanu pöörata uute kodumasinate valimisel

Uusi kodumasinaid valides tasub lisaks hinnale ja funktsionaalsusele kindlasti tähelepanu pöörata ka seadmete energiakulule. Üldjuhul kulutavad soodsama hinnaga kodumasinad rohkem elektrit kui kallimad mudelid, kuigi see ei ole alati üksühele võrreldav.

Kui varasemalt kasutati kõige energiatõhusamate kodumasinate märgistamiseks A+++ märgist, siis eelmisest aastast on Euroopas kasutusel uus süsteem, kus plussmärgid kaovad järk-järgult kasutusest ning energiatõhusust märgitakse edaspidi vahemikus A-G, kus A on väga energiatõhus ja C on keskmise tõhususega.

Üldjuhul on igale seadmele lisatud infona juurde ka see, milline on kodumasina aastane energiatarve. See annab tarbijale praktilist infot, mille põhjal on võimalik välja arvutada, kui palju elektrit sul uue seadmega kodus kulub.

Kuidas kodumasinate pealt säästa

Paljudes elektroonikakauplustes on võimalik suuremaid oste tehes küsida allahindlust. Nii võib külmiku, pliidi, ahju ning pesumasina ühekorraga väljavahetamine anda märgatavat säästuefekti nii soetushinnas kui ka elektri kokkuhoius.

Kui rahakott ei kannata nii suurt väljaminekut teha, siis on võimalik kodumasinad osta ka järelmaksu või laenuga. Kui plaanis on soetada rohkem kui üks kodumasin, siis on otstarbekam valida pikaajaline laen, näiteks Hüpoteeklaenu energiatõhususe laen, mida saab kinnisvara tagatisel.

Energiatõhususe laen on mõeldud just nimelt nende tegevuste jaoks kodus, millega on võimalik tõsta oma kodu energiatõhusust ja vähendada kütte- ning elektriarveid. Näiteks võib energiatõhususe laenu kasutada hoone soojustamiseks, katuse ja akende vahetamiseks, küttesüsteemide uuendamiseks, kodumasinate väljavahetamiseks, valgustussüsteemide ümberehitamiseks ning päikesepaneelide paigaldamiseks.

Kui plaanis on lisaks kodumasinate vahetamisele ette võtta ka köögimööbli vahetus või kapitaalremont, on võimalik taotleda kodulaen, mis võimaldab kogu majapidamise remontida ja sisustada ühekorraga.

Hüpoteeklaen on kinnisvara tagatisel laenusid Eesti turul pakkunud juba 13 aastat. Nüüd on Hüpoteeklaenul olemas ka energiatõhususe laen, mis on mõeldud kõigile korteri- ja majaomanikele, kes soovivad oma kodu energiatõhusamaks muuta. Energiatõhususe laen aitab kokku hoida elektri- ja küttearvetelt, parandada hoone sisekliimat, vähendada keskkonnamõjusid ja muuta kodu energiatõhusamaks.

Kui soovid rohkem teada, kuidas taotleda energiatõhususe laen ning millised on laenutingimused, siis helista meile lühinumbril 1203 või täida ära meie kodulehe kontaktivorm.

Tähelepanu, tegemist on finantsteenusega. Enne teenuse kasutamist tutvu tingimustega ja konsulteeri asjatundjaga! 10 000 euro laenamisel seitsmeks aastaks, 84 igakuise annuiteetmaksega, fikseerimata intressimääraga 9,63 % (intressi marginaal 9 % + 6 kuu Euribor) aastas ja lepingutasuga 300 eurot on krediidi kulukuse esialgne määr 11,14% (ei sisalda tagatise seadmise ja kindlustamisega seotud kulusid), igakuine laenumakse 164,11 eurot, laenu tagasimaksete summa 13785,24 eurot ja laenu kogusumma 14085,24 eurot. Lepingus fikseeritud Euribor võib muutuda iga 6 kuu möödumisel ja Euribori negatiivne väärtus loetakse võrdseks nulliga. Laenu leping tagatakse hüpoteegiga elamukinnisvarale ja laenu võtmisel tuleb sõlmida tagatisvara kindlustusleping. Hüpoteeklaen AS tegevusloa andmise otsuse number 4.1-1/9. Hüpoteeklaen AS www.hypoteeklaen.ee; info@hypoteeklaen.ee; tel 1203

Copy
Tagasi üles