Kamin või ahi? Plussid ja miinused

Hüpoteeklaen
Copy
Foto: Hüpoteeklaen

Elektrihinna kallinemine on viinud selleni, et paljud koduomanikud kaaluvad taas ahjukütte kasutusse võtmist. Mis on aga otstarbekam, kas kamin või ahi? Teeme selgeks nende kahe plussid ja miinused.

Kamin

Kamin on tulekolle, mille peamine eesmärk on luua tuppa hubasust ning anda vahetut soojust. Kamina pluss on see, et kamin kütab toa kiirelt soojaks ja soojust on tunda terve see aeg, mil kamin põleb.

Kamina suurimaks miinuseks võib pidada seda, et kaminad ei ole soojust salvestavad. See tähendab, et kui tuli kustub, siis kamin jahtub ja rohkem sooja ei anna. Samas korteri või väiksema eramaja puhul ei pruugigi see olla vajalik.

Kaminate valik on väga lai. Võimalik on lasta pottsepal ehitada just sinu koju sobiv tellis- või pottkamin või leida mõni sobiv variant valmiskaminate seast, mida leidub nii ehituspoodides kui ka kaminasalongides.

Kui korsten asub keset tuba, siis on mõistlik valida kamin, mille klaas avaneb mitmes suunas. Valmiskamina paigaldus käib lihtsalt, kui majas või korteris on olemas kaminavalmidus ehk õigete mõõtudega korsten. Tõsi, korterisse enamasti suurt pottkaminat ei ehita. Väiksemaid disainkaminaid on aga ka kortermajade ülemiste korruste korteritesse võimalik paigaldada, mis lisaks toasoojusele lisavad korterile ka väärtust.

Ahi

Ahi on kütteseade, mis õige suuruse korral suudab ära kütta kogu majapidamise. Ahju peamine pluss on see, et ahi on loodud soojust salvestama, suutes toas sooja hoida pikemaajaliselt, sõltuvalt mudelist 12-36 h.

Ahju peamine erinevus võrreldes kaminaga on see, et ahi saavutab oma maksimumkuumuse alles pärast kütmise lõpetamist.

Paljud vanemad ahjud on kinnise uksega ja tuppa elavat tuld ei peegelda. Siiski on võimalik ka ahi lasta ehitada klaasist uksega, nii pakub ahi lisaks toasoojusele ka silmailu.

Lisaks telliskivist ahjudele on tänapäeval populaarsed voolukivist ja tulikivist valmistatud moodulahjud, mida on lihtsam paigaldada. Ahju paigaldamiseks peab majas olema ahju paigaldamise valmidus ehk korsten ja vastav põrand, mis ahju massi välja kannatab.

Kamina või ahju paigaldamine laenuga

Kamina või ahju tellimine ja paigaldus võib esmapilgul tunduda kallis, kuid vaadates elektrihindasid, siis tasub see end kiirelt ära.

Kui soov on juba selleks talveks uus kütteseade majja või korterisse paigaldada, siis on võimalik seda teha laenu abiga. Küttekolde paigaldamiseks on sobiv Hüpoteeklaenu energiatõhususe laen, mida saab taotleda kinnisvara tagatisel.

Energiatõhususe laen on mõeldud just nimelt nende tegevuste jaoks kodus, millega on võimalik tõsta oma kodu energiatõhusust ja vähendada kütte- ning elektriarveid. Näiteks võib energiatõhususe laenu kasutada hoone soojustamiseks, katuse ja akende vahetamiseks, küttesüsteemide uuendamiseks, küttekollete ehitamiseks ning päikesepaneelide paigaldamiseks.

Kinnisvara tagatisel laen on üldjuhul kasulikum kui järelmaks, sest seda saab taotleda pikemaks perioodiks. Hüpoteeklaenu on võimalik taotleda kuni 20 aastaks. Ainuke tingimus on, et laen peab olema tagasi makstud laenuvõtja 80. sünnipäevaks.

Hüpoteeklaen on kinnisvara tagatisel laenusid Eesti turul pakkunud juba 13 aastat. Nüüd on Hüpoteeklaenul olemas ka energiatõhususe laen, mis on mõeldud kõigile korteri- ja majaomanikele, kes soovivad oma kodu energiatõhusamaks muuta. Energiatõhususe laen aitab kokku hoida elektri- ja küttearvetelt, parandada hoone sisekliimat, vähendada keskkonnamõjusid ja muuta kodu energiatõhusamaks.

Kui soovid rohkem teada, milliseid võimalusi pakub energiatõhususe laen, siis helista meile lühinumbril 1203 või täida ära meie kodulehe kontaktivorm.

Tähelepanu, tegemist on finantsteenusega. Enne teenuse kasutamist tutvu tingimustega ja konsulteeri asjatundjaga! 10 000 euro laenamisel seitsmeks aastaks, 84 igakuise annuiteetmaksega, fikseerimata intressimääraga 9,63 % (intressi marginaal 9 % + 6 kuu Euribor) aastas ja lepingutasuga 300 eurot on krediidi kulukuse esialgne määr 11,14% (ei sisalda tagatise seadmise ja kindlustamisega seotud kulusid), igakuine laenumakse 164,11 eurot, laenu tagasimaksete summa 13785,24 eurot ja laenu kogusumma 14085,24 eurot. Lepingus fikseeritud Euribor võib muutuda iga 6 kuu möödumisel ja Euribori negatiivne väärtus loetakse võrdseks nulliga. Laenu leping tagatakse hüpoteegiga elamukinnisvarale ja laenu võtmisel tuleb sõlmida tagatisvara kindlustusleping. Hüpoteeklaen AS tegevusloa andmise otsuse number 4.1-1/9. Hüpoteeklaen AS www.hypoteeklaen.ee; info@hypoteeklaen.ee; tel 1203

Copy
Tagasi üles