VIDEO Seeder: õpetajate palgatõus hoiab loodetavasti ära streigi (6)

Tiina Laura Kimmel
, ajakirjanik
Copy

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder kinnitas peale kaks päeva kestnud riigieelarve arutelusid, et õpetajate palgatõus saab loodetavasti olema järgmisel aastal selline, mis hoiab ära õpetajate streigi.

Isamaa on seisnud selle eest, et õpetajate palk tõuseks vähemalt 30 protsenti. Kuigi peaminister Kaja Kallas on öelnud, et selline palgatõus on liiga kõrge ning raha selleks ei jätku, suhtus Seeder sellesse optimistlikumalt. «Ma väga loodan, et see on see tase, millega õpetajad saavad järgmisel aastal rahul olla. Loomulikult eeldab see, et järgnevatel aastatel suudame ka elatustaseme kasvuga kaasas käia,» lausus Seeder. 

Seedri sõnul arutleti õpetajate palga üle väga pikalt ning eesmärk on, et piisavalt tõuseks  nii õpetajate palk kui ka õpetajate palga alammäär. «See vajab veel täiendavat läbirääkimist Haridustöötajate Liiduga, sest nemad lõpptulemustest veel ei tea,» sõnas Seeder.

Mis puudutab kaitsekulusid, siis on Isaama kindlal seisukohal, et kaitsekulutuste korvamiseks on laenu võtmine vältimatu. «Laenukoormus Eesti riigis mõnevõrra kasvab. Riigikaitse kulutuste, investeeringute, keskmaa õhutõrje välja arendamiseks on [need] vajalikud ja selle katteks tuleb laenu võtta,» selgitas Seeder. Laenuga kaetakse investeeringud.

Kuigi hetkel on riigieelarve defitsiidis, kinnitas Seeder, et see pandi kokku vastutustundlikult. «Kõik see, mis me kokku leppisime on vaja rahandusministeeriumis üle arvutada, täpsustada ja mõju välja arvestada ka riigieelarve tasakaalule. Me mahume nendesse piiridesse, mis me esialgselt raamina eesmärgiks seadisme,» kinnitas ta.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles