Algas üle-euroopaline Teadlaste Öö nädal. Vaata, mis sündmusi külastada!

Copy
Foto: Teaduskeskus AHHAA

26.-30. septembrini 2022 toimub üle Eesti õppeasutustes Teadlaste Öö nädal, mis on kogu Baltikumi suurim teadust populariseerivate sündmuste sari. Koole külastab sündmuse raames Teaduskeskuse AHHAA ringreis, viies noorteni põneva eriprogrammi. Toimuvad kohtumised teadlastega, töötoad, ekskursioonid ning loengud.

„Teadlaste Ööd on korraldatud juba aastast 2005 ning seal leidub alati põnevat avastamist nii suurtele kui ka väikestele. AHHAA keskus korraldab selle raames suure ringreisi ja oleme mastaapse esindusega kohal näiteks Narva teadusnädalal,” tutvustab AHHAA turundus- ja kommunikatsioonijuht Kaisa Hansson. Ta lisab, et ürituse idee on tutvustada värskemaid teadussaavutusi, näidata, kui palju on teadus igapäevaeluga läbi põimunud ning äratada noortes huvi teaduse vastu.

Programmi raames reisivad nädala jooksul kaks AHHAA teadusteatritegijate meeskonda kõigisse Eesti maakondadesse, et viia ühte iga maakonna kooli köitev teadusteatrietendus. Samuti lähevad igasse kooli õpilastega kohtuma teadlased erinevatest valdkondadest, tutvustades näiteks kosmose materjaliteadusest kuni robootikani. Projekti „Ahhaa, teadus ratastel!“ rahastab Eesti Teadusagentuur.

Mis toimub sel aastal Teadlaste Öö nädalal?

Nädala jooksul toimuvad erinevad teadust propageerivad ja keskkonda uurima õhutavad töötoad väga paljudes koolides.

Eesti Teaduste Akadeemias toimub 30. septembril teaduspärastlõuna „Linnud, luule ja teadus“, kuhu on oodatud kooliõpilased ja -õpetajad, aga ka kõik teised linnu-, loodus- ja kirjandushuvilised. Fookuses on linnud läbi erinevate tahkude: keskkonnahoidlikkuse edendamine läbi linnuvaatluse ja kodanikuaktiivsuse, laste linnuhuviharidus, linnulaulud folklooris ja kotkaste elu. Iga nokk loeb! Lisaks saab koos giidiga ringi vaadata Kohtu 6 asuvates Toompea ajaloolise aadlipalee ruumides, kuhu tavaliselt uudistama ei pääse.

Kohtla-Järve Gümnaasium ühendas sel aastal Teadlaste Öö nädalaks jõud TalTech Virumaa kolledžiga, tuues koos huvilisteni põneva teadusliku õhtupooliku rohepöörde teemadel „Kuidas parandada maailma?”. Muuhulgas toimuvad vinged töötoad teemadel: tuulelipu meisterdamine, prügisorteerimise tuvastamine, päikesepaneel Sinu kodus, looduslikud ehitusmaterjalid, säästlik lambipirn, EKOenergia, mehhaanilise energia loomine, päikeseenergia ventilaator, rohetehnoloogiad ja robotid.

Avinurme Gümnaasiumis toimub 27. septembril kohtumine TalTechi keemia- ja materjalitehnoloogia doktorandi Katriin Kristmanniga, kes räägib teemal „Päikeseenergia Kuu-baasides” ning toimub teadusõhtu koos töötubadega teemadel kartulipill, vedelike virn, robootika, õhupalliauto, hologramm, bumerangina lendav taldrik või lennuk ning vaakumkamber. Teadusõhtu lõppedes vaadatakse koos illusioone ja räägitakse, kuidas aju meid petab.

Narva teadusnädala raames leiab erinevates kohtades aset palju eriilmelisi teadussündmusi, näiteks tutvustatakse Päästeameti mereohutuse konteinerit, toimub Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli praktiline seminar „Sinu käed võivad päästa elu”, ees on kohtumised huvitavate inimestega, kelle töö on seotud IT tehnoloogia ja digitaliseerimisega ning koolide haridusprogramm „Mis on alkeemia ja kes olid alkeemikud?”.

Tallinna Ülikooli Teadusnädal avab teaduse uksed kõigile! Nädala jooksul toimuvad vestlused inimõiguste teemal, katsed toiduvalmistamises, teadusmuusika ja testida saab oma kehalist toonust. Ees ootab põnev töötuba „Appi, ma leidsin aarde”, kust saab teada, mida teha, kui oled leidnud arheoloogilise leiu. Kas sa tead, kellele sellest teatata? Mis leidudest edasi saab? Lisaks saab külastada ülikooli arheoloogia teaduskogu ja osaleda tasuta töötubades. Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži Terviseedenduse ja Rehabilitatsiooni Kompetentsikeskus tutvustab ravimuda kasutusvõimalusi ja -lahendusi ning esitleb looduskosmeetika tootearenduse protsessi.

Tartus toimuvad põnevad töötoad ja ekskursioonid Tartu Ülikooli õppe- ja teadushoonetes, loodusmuuseumis ja botaanikaaias, samuti on külastamiseks avatud laborid, kuhu tavaliselt uudistama ei pääse. Tehnoloogiainstituudi fuajees on võimalik ise robotit juhtida, botaanikaaias tutvuda sammalde herbaariumiga ning Physicumi ja Chemicumi ümbruses kaasa lüüa teadusorienteerumisel. Töötubadest leiab igaüks endale põneva teema, näiteks „Milline on meeldiv tänavaruum?“, „Põlevate kivide töötuba”, „Kui palju C-vitamiini sisaldavad sinu kasvatatud kartulid”, „Uurime DNA-d“ või „Ilu meie sees ja ümber“. Samuti toimuvad pehmerobootika, robotondi ja molekulaarbioloogia töötoad.

Tule teadust tegema! Tutvu Teadlaste Öö nädala programmiga: http://www.teadlasteoo.ee/sundmused

AHHAA ringreisi toetab Eesti Teadusagentuur

Copy
Tagasi üles