Soome lahe gaasitoru lekkimise korral loodaks Eesti naabritele (4)

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
Taani ja Rootsi majandusvööndites avastati lekked kahes Nord Streami gaasitorus.
Taani ja Rootsi majandusvööndites avastati lekked kahes Nord Streami gaasitorus. Foto: RITZAU SCANPIX

Taanis avastatud kaks gaasileket Nord Stream gaasitorudes tekitavad küsimuse - kas kaks Soome lahte läbivat toru võiksid olla ohuks ka Eestile ning kas Eesti oleks lekke puhul valmis reageerima?

PPA mereturvalisuse grupi reostustõrje ekspert Mati Kose sõnas Postimehele, et Nord Stream 1 ja 2 gaasijuhtmed asuvad väljaspool Eesti territoriaalmerd ja majandusvööndit.
Ta tõdes, et suurema koguse metaani merekeskkonda eraldumisel lahustub see mingil määral veesambas ning põhjustab merevee kvaliteedi muutusi, ent gaasi õhku eraldudes on suurim mõju kliimale, sest metaani kasvuhooneefekt on ligikaudu 30 korda kõrgem kui süsinikdioksiidil.
«Suure koguse metaani lekkimine võib mõjutada merekeskkonda, näiteks on oht merevee hapestumisele ja sealsetele elusorganismidele. Suurimaks ohuks on gaasi plahvatuslik süttimine, kui see juhtub veesõidukite või lennuvahendite läheduses. Seetõttu on Taani ja Rootsi võimud kehtestanud vastavad ohutsoonid,» lisas ta.

Kose nentis, et Eestil ei ole paraku gaasileketele reageerimiseks sobivaid laevu ja varustust. «Saame vajadusel Soomele ja Rootsile anda üldist laadi tuge,» ütles ta.

«Soomel ja Rootsil, kelle vetest gaasitorud läbi lähevad, on hea koostöö PPA ja teiste meie riigiasutustega, et vajadusel võimalikest ohuolukordadest teavitada ja tegevusi koos kavandada.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles