Kallas teadis enne telepöördumist, et Kaliningradi eraldumiskatse jääb ära (6)

Anna Sarapuu
, ajakirjanik
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Tairo Lutter

Kaja Kallas selgitas täna Vikerraadio saates «Stuudios on peaminister» oma telepöördumise põhjuseid. Telepöördumises teatas peaminister, et Eesti on kaitstud, kuid samas hoiatas võimalike elektrikatkestuste eest.

«Mind ajendas pöördumist tegema see, et meil on 30 aasta jooksul, kui me oleme olnud iseseisvad, esimest korda selline olukord, kus Venemaa on kuulutanud välja mobilisatsiooni. Kuna meil oli samal ajal plaanitud ka lisaõppe kogunemine, siis tekitas see väga palju ärevust inimeste sees, et kas see tähendab, et see sõda jõuab ka meile,» selgitab Kallas Vikerraadios.

Suurem kahju tekiks, kui inimesed ei teaks, mis toimub

Peaminister lisab, et neil oli valitsuskabinetis ühtne arutelu, kus otsustati, et inimeste ärevuse leevendamiseks peaks telepöördumise tegema. «Kuna meil oli ka energia teemade arutelu ja riskid tulid sealt välja, siis oli ka mõte, et kindlasti peaks inimesi teavitama,» sõnab peaminister.

Inimesed reageerisid telepöördumisele erineval moel: osale mõjus see rahustavalt, osale tekitas aga just ärevust juurde. Kallase hinnangul on ta tagantjärele vaadates telepöördumise mõjudega rahul. «Esiteks on peaministri sõnal kindlasti kaal. Jüri Ratas tegi selliseid pöördumisi neli tükki,» toob Kallas välja ja lisab, et nendest oli tema arvates põhjendatud ainult esimene, mis puudutas valitsuse eriolukorra kehtestamist seoses koroonapandeemiaga.

«Kui meil on selline teadmine, nagu meil neljapäeval oli, siis on palju suurem kahju sellest, kui inimesed ei tea ja ei oska end ette valmistada,» ütleb Kallas. «Me teame, et oleme ka hübriidsõjas Venemaaga. See tähendab, et Venemaa otsib selliseid konkse, kuidas ta saab meile võimalikult palju viga teha,» selgitab ta.

Peaminister oli teadlik, et Kaliningradi eralduskatse jääb ära

Kallas sai vahetult enne pöördumise tegemist teada, et Kaliningradi elektrisüsteemi eralduskatse jääb ära, kuid otsustas siiski pöördumise teha, kuna elektrikatkestuste risk ei ole kadunud.

«Meil on teadmine, et Venemaa võib meie peal neid asju kasutada: see ei juhtu täna, see ei juhtu sellel nädalavahetusel, aga see võib juhtuda talve jooksul. On õige, et ma inimesi siiski sellest teavitan ja inimesed saavad selleks ettevalmistusi teha,» lausub peaminister.

Kallas selgitas, et otsustas erinevalt Lätist ja Leedust, et telepöördumine on Eestis vajalik, sest teistel Balti riikidel polnud plaanis lisaõppe kogunemist. Venemaa ehk agressori välja kuulutatud mobilisatsioon ja õppus samaaegselt – «need kaks asja kokku loovad inimeste peas pildi, et see sõda on meiega. See sõda ei ole meiega,» selgitab Kallas telepöördumise mõtet.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles