Ersalased kogunesid repressioonide tõttu rahvuskongressile Eestis

BNS
Copy
Eestisse saabunud ersa tudengid ja kohalikud ersad-mokšad üles astumas Kloostri Aidas 1999.
Eestisse saabunud ersa tudengid ja kohalikud ersad-mokšad üles astumas Kloostri Aidas 1999. Foto: Eha Viluoja

Soome-ugri rahva ersade esindajad alustasid neljapäeval Eestis oma rahvuslikku kongressi, kuna Venemaa repressiivse režiimi karmistumine ei võimalda neil oma rahvuslikul kodumaal turvaliselt koguneda.

«Alates sõja algusest Ukraina vastu on Venemaa võtnud vastu rea repressiivseid seadusi ning asunud karmimalt jälitama režiimivastaseid, seal hulgas rahvusaktiviste. Sellistes oludes otsustati kutsuda kongress kokku Eestis, kus kohalik õiguskaitseühendus Uralic osutab ersalastele abi ürituse korraldamises,» teatasid korraldajad BNS-ile.

Kongressist Otepääl võtab osa mitukümmend delegaati, kes esindavad oma kodumaad Ěrzäń Mastorsto (tõlkes ersade maa).

Laupäeval lõppevale kongressile on külalisi oodata ka USA-st, Kasahstanist, Armeeniast, Ukrainast, Eestist, aga ka mujal maailmas elavatest ersade kogukondadest. Aukülaliste seas on ka Eesti poliitikuid, diplomaate ja kultuuritegelasi.

Teadete kohaselt saabuvad Otepääle ka mõned vabatahtlikud, kes võitlevad Ukraina relvajõudude koosseisus Vene okupatsiooniväe vastu.

Kongressil on kavas võtta vastu poliitiline programm, mis näeb muuseas ette ka tegevuskava juhuks, kui Venemaa Föderatsioon peaks kokku kukkuma. Osalejad annavad ühtlasi hinnangu Venemaa sissetungile Ukrainasse ja teevad ka pöördumise soome-ugri ja teiste Moskva orjastatud rahvaste poole, märkisid korraldajad.

Ersalased kutsusid augustis Venemaal Mordva Vabariigis kokku oma kõrgeima esindusorgani ehk promksi, mis on ersade parteide, ühiskondlike organisatsioonide, kultuuri- ja usuühenduste kongress. Promks määratleb rahvusliku liikumise sihid ja eesmärgid ning selle heakskiidul toimib vanemate nõukogu atäń ĕzemeś ja selle eesotsas olev inäzoroś.

Ajakirjanike akrediteerimiseks paluvad korraldajad pöörduda meilitsi aadressil promks2022@gmail.com või telefonitsi +380 664 165 922 või teavitada partnerit Eestis – Oliver Loode, MTÜ Uralic, telefonil 513 2992 või aadressil oliver.loode@uralic.org.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles