Odavad sülearvutid – kui odavaks võivad need veel minna?

Kaup24
Copy
Foto: Pixabay

Olid ajad, mil sülearvuti omamine võrdus paksu rahakoti olemasoluga. Eriti kindel võis selles olla siis, kui sülearvuti oli õhuke, kiire ja kerge. Nüüd on aga hoopis teised lood. Ka väga heade näitajatega rüperaalid on hinna poolest siiski odavad sülearvutid. Aga kuidas selline muudatus ikkagi toimus ning kas on oodata, et odavad sülearvutid muutuvad aina võimsamaks, mugavamaks, kergemaks ning seejuures ka veel odavamaks?

 

Kallid mudelid ei kao kuskile

Kas odavam hind tähendab seda, et sülearvutid muutuvad aina kehvemaks? Vale puha. Muidugi, Kaup24 kallima klassi kvaliteetsed sülearvutid võivad endiselt maksta tuhandeid eurosid, ent parajalt võimsa mudeli saab kätte juba 500-600 euroga. Omajagu on ka sülearvuteid, mis maksavad vaid paarsada eurot. Head ja odavad sülearvutid ei ole aga teineteist välistavad omadused. Aina levinum on kasutatud arvutite ostmine ehk võid odavad mänguri sülearvutid kätte saada tunduvalt madalama hinnaga.

Kuna keskmine sülearvuti sobib ideaalselt keskmisele tavakasutajale, ei ole sel vaja tingimata sedavõrd kalleid ja võimsaid koostisosi. Spetsiaalselt videotöötluseks või mängimiseks mõeldud arvutid nõuavad muidugi kallemaid komponente ja seetõttu on ka hinnasilt kõrgema numbriga, ent tavakasutaja neid ei vaatagi. Üheksal juhul kümnest on odavad sülearvutid täiesti piisavad.

Luksusest tarbeesemeks

Kui vaadata näitajaid, siis praeguse aja uued odavad sülearvutid on hoopis teine tera, kui 2000. aastate odavad sülearvutid. Tänapäeval on ka kõige soodsam sülearvuti võrdlemisi heade näitajatega ehk ka odavama hinnaklassi mudeliga saab kõik vajaliku ära teha. Tänu sellele on sülearvuti muutunud luksusesemest tarbeesemeks.

Ka madalama sissetulekuga inimestel ja perekondadel on võimalik soetada sülearvuti, mis omakorda avab palju rohkem uksi ja võimalusi. Olgu selleks siis võimalus teha kaugtööd või osaleda kursustel-loengutel ilma kohale minemise vajaduseta. Eriti tähtis oli see võimalus pandeemia ajal, mil enamik koole ja ülikoole liikus distantsõppele.

Väiksemad mõõtmed, vähem materjali

Võrreldes lauaarvutitega, on sülearvutid endiselt soodsamad ning seejuures mitte oluliselt kehvemad. Tavakasutaja nõuetele vastab sülearvuti ideaalselt. Sülearvutite kompaktsus on üks põhjus, miks nad on just lauaarvutitega võrdluses odavamad. Väiksemad mõõtmed tähendavad ka vähem materjali ehk madalamad kulud. Paljud sülearvutite tootmiseks vajalikud osad on lihtne masstoota, mis aitab hinda veelgi langetada.

Sülearvutite populaarsus aitas ka kaasa madalamale hinnale. Mida populaarsem, seda rohkem tehakse, seda odavamaks muutub sülearvutite valmistamine, seda rohkem müüakse, seda rohkem tehakse… ja niimoodi see ring läheb.

Mida on oodata tulevikus?

Kas võiks siis eeldada, et mõne aasta pärast on sülearvutitel veelgi madalamad hinnad ja näitajate poolest on need veelgi võimsamad? Tundub, et trend kulgeb just selles suunas, ent ei saa eirata maailmas toimuvat. Pandeemia ning sõda mõjutavad muu hulgas ka sülearvutite tootmiseks vajalike komponentide hindasid.

Hindade märkimisväärset alanemist on oodata paralleelselt tehnoloogiliste uuendustega. Teadlased näevad pidevalt vaeva, et tulla välja efektiivsemate, väiksemate ning odavamate lahendustega. Kui mõni neist jälle turule jõuab, on loota hinnasildi väiksemaks muutumist. Aga vähemalt lähiajal ei ole mõtet loota, et hinnad mitmekordselt väheneksid.

 
Copy
Tagasi üles