Rahandusministri kandidatuur saadeti Euroopa Liitu vaid päev peale valitsuse otsust (2)

Ingrid Landeiro
, ajakirjanik
Copy
17.08.2022, Tallinn
Ministri närviproov: Keit Pentus-Rosimannus
Foto Tairo Lutter, Postimees
17.08.2022, Tallinn Ministri närviproov: Keit Pentus-Rosimannus Foto Tairo Lutter, Postimees Foto: Tairo Lutter

Valitsus saatis rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse (RE) kandidatuuri Euroopa Liitu ära enne, kui suudeti lahendada vaidlus, kas rahandusministri kandidatuur esitati korrektselt, vahendab ERR. 

Rahandusministeeriumi pressiesindaja Siiri Suutre sõnas teisipäeval ERR-ile, et teavitasid juba 9. septembril Eesti alalist esindust Euroopa Liidu juures maaeluministrit Urmas Kruuse kirjaga, kes tol hetkel asendas rahandusministrit. 

Suutre kinnitas, et 12. septembril esitas alaline esindus kandidaadi ka nõukogu sekretariaadile. Suutre selgitas, et praeguseks hetkeks on Euroopa Liidu Nõukogu sekretariaat kandidaadi Euroopa Parlamendile arvamuse saamiseks esitanud. 

Euroopa Parlamendi Tallinna-esinduse pressiesindaja Kadi Herkül teisipäeval ERR-ile, et ka ametlik teade nõukogult on saabunud ja kirjalikud küsimused Pentus-Rosimannusele edastatud juba möödunud reedel.

Erikomisjon arutas probleemi septembri lõpus

Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon arutas alles 19. ja 26. septembril Pentus-Rosimannuse määramist Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks.

Isamaa valitsusdelegatsioon ei toetanud Pentus-Rosimannuse kandidatuuri ning partei esimehe Helir-Valdor Seedri on seisukohal, et Pentus-Rosimannuse Euroopa Kontrollikotta nimetamise mehhanism täiesti vastuvõetamatu ja vastuolus korruptsioonivastaste reeglitega.

«See ei vasta mingisugusele heale poliitilisele tavale ja kultuurile. Ametiisik ei langeta otsust iseenese suhtes, aga nagu me teame, teeb rahandusminister seadusest tulenevalt ettepaneku kontrollikoja esindaja kandidaadi suhtes. Praegu tegi rahandusminister ettepaneku iseenda nimetamiseks kontrolikotta,» ütles Seeder Kuku raadiole peale valitsuse otsuse langetamist.

Kandidatuur edastati ühe päevaga

Valitsus esitas Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks Keit Pentus-Rosimannuse 8. septembril. 

«Keit Pentus-Rosimannusel on suur kogemus riigivalitsemise ja finantsvallast. Ta on tõestanud end järjekindla finantsdistsipliini nõudlejana nii parlamendi rahanduskomisjonis kui ka rahandusministri töös, ta on kokku pannud kolm eelarvet ja suutnud kriisiaastatel hoida riigi rahandust rangetes raamides. Mul oleks kahju jääda ilma suurepärasest rahandusministrist, aga usun, et ta on Euroopa Kontrollikotta väga tugev kandidaat, kes teeks seal head tööd ja oleks Eestile väärikas esindaja,» ütles peaminister Kaja Kallas toona.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles