Esmakordselt toimunud Narva Teadusnädal kaasas üle 3000 noore loodusteadusi uurima

Copy
Foto: AHHAA teaduskeskus

Septembri viimasel nädalal koos üle-eestilise Teadlaste Öö festivaliga toimus esmakordselt Narva Teadusnädal, millele panid käe alla kohalikud koolid, muuseumid ja ettevõtjad, Narva Linnavalitsus, TalTech, Tallinna Tervishoiu Kõrgkool, Tallinna Ülikool, Päästeamet, Ida-Viru Haridusklaster ning AHHAA Teaduskeskus. Nädala jooksul aset leidnud sündmustel osales üle 3000 lasteaialapse ja koolinoore.

„Teadusnädala toimumine oli meie kõigi jaoks suur ja märgilise tähtsusega sündmus. Idee sai alguse Narva Kesklinna Gümnaasiumi õppejuhist Natalja Nikanorovast, kes osales Rakett69 teaduslaagris ja hakkas tegema samalaadseid laagreid ka oma koolis. Ta sai aru, et see lähenemine teadusele ja õppeainetele on hoopis teistsugune, lapsed õppisid õhinaga, õpetajad said innustust ning nii tekkis idee alustada suuremat projekti, et sellest metoodikast saaksid osa kõik Narva lapsed,” räägib Ida-Viru Haridusklastri koordinaator Kerda Eiert.

Natalja Nikanorova võttiski ühendust Haridusklastriga ning koheselt oli nõus kaasa lööma ka Narva Linnavalitsus, tänu kellele teadusnädal ka suuresti teoks sai. Korraldamine Eierti sõnul polnud sugugi kerge: „Selle aasta mais saime idee, aega polnud palju ning suvel on ju õpetajad puhkusel, aga saime koos oma toetajatega suurepäraselt hakkama!”

Narva Teadusnädal oli suunatud kõigile Narva lasteaiaõpilastele ja kooliõpilastele. „Väga oluline oli näidata nii õpilastele kui ka õpetajatele, kui ägedad võivad olla loodusteadused ja õppimine. Kaasa lõid mitmed selliseid kohalikud ettevõtted, kellest me isegi varem ei teadnud, näiteks Edukoht, MindHub, Soroboom ja MTÜ NutiLingua. Noored said aimu robootikast ja programmeerimisest, samuti tegid koolides kohapeal töötubasid TalTech Virumaa Kolledž ja Tallinna Tervishoiu Kõrgkool. Samuti oli vinge Päästeameti mereohutuse konteineri esitlus.”

Ainult ülivõrdes saab Eierti hinnangul rääkida AHHAA Teadusteatrist. „Nad olid korralduse osas väga paindlikud ning elasid meie laste pärast viis päeva Narvas. See tähendab meile palju ning loodame, et meie koostöö jätkub ka edaspidi. Tänu teadusnädalale ja AHHAA-le teavad narvalased ka, mis on AHHAA keskus, Teadusteater ning Rakett69 saade. Pean tunnistama, et Narvas ei ole see saade nii populaarne olnud, aga usun, et alates sellest aastast on sellel palju rohkem vaatajaid.”

Kokku osales Narva Teadusnädalal 3100 õpilast. Üritused toimusid nii eesti kui ka vene keeles. Eiert nendib, et just sellised vahvad üritused on heaks hüppelauaks eestikeelsele haridusele üleminekul. „See on suur samm, kui Narva inimesed, kelle elus seni pole eesti keelt väga vaja läinud, näevad, millist põnevat huviharidust on eesti keeles võimalik saada! Teiseks võiks järgmine kord teadusnädal olla korraldatud üle maakonna, sest Narva on näiteks Jõhvist ja Kohtla-Järvest piisavalt kaugel ning kahjuks sealsed lapsed ei saanudki seda toredat nädalat kaasa teha.”

Teadlaste Öö nädal toimus 26.-30. septembrini 2022 üle Eesti õppeasutustes, tegemist on kogu Baltikumi suurima teadust populariseeriva sündmuste sarjaga. Koole külastas ürituse raames Teaduskeskuse AHHAA ringreis, viies noorteni põneva eriprogrammi.

Toimusid kohtumised teadlastega, töötoad, ekskursioonid ning loengud.

AHHAA ringreisi toetab Eesti Teadusagentuur

Copy
Tagasi üles