Kannatus katkemas: metropoliit mõistku patriarh Kirilli sõnad hukka või kaotab elamisloa (4)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku metropoliit Eugeni. 
Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku metropoliit Eugeni. Foto: Tairo Lutter

Siseministeerium saatis kirja Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirikule, nõudes kolmapäevaks selget seisukohta kirikupea patriarh Kirilli sõnavõtu peale, milles patriarh õigustas Vene Föderatsiooni sõjategevust Ukrainas.

Siseministeerium kohtus paar päeva pärast patriarh Kirilli sõnavõttu Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku esindajatega, et kuulda metropoliit Eugeni selget seisukohta. Metropoliit ei viibinud Eestis ja seisukohti ministeerium ei kuulnud. Nüüd oodatakse metropoliidi arvamust kolmapäevaks ja kui see pole ühemõtteliselt arusaadav, algatatakse tema elamisloa tühistusmenetlus.

Siseministeeriumi asekantsler Raivo Küüt märkis, et nii usuvabaduse tagamiseks kui ka julgeolekuks on oluline tagada, et Eestis tegutsevates kirikutes oleks ideoloogiavaba usuline teenimine.

«Antud juhul on Moskva Patriarh Kirill selgelt poole valinud selles konfliktis ja õhutab seda. Sellise poole valikuga ja sõja õhutamisega seab ta ohtu ka Eestis tegutseva MPEÕK vaimulikkonna ja kiriku tegevuse jätkusuutlikkuse,» lisas Küüt.

Siseminister Lauri Läänemets (SDE) rääkis Postimehe otsesaates, et metropoliit Eugeni peaks oma hinnangud neile andma avalikkuse kaudu. Tema andmeil peaks metropoliit täna ka Eestisse jõudma. 

Siseministeeriumi kiri metropoliidile

Kuivõrd Vene Õigeusu Kiriku patriarh Kirilli seisukoht on Eesti ühiskonnas teada, see on siin levinud ja MPEÕK on Vene Õigeusu Kiriku kanoonilise õpetuse range järgimiskohustusega, kujutab see otsest ohtu avalikule korrale ja julgeolekule. Selline olukord lõhestab ning destabiliseerib Eesti ühiskonda. Muuhulgas on see tekitanud ühiskonnagruppides soovi lõpetada Vene Õigeusu Kiriku kui sõda õigustava kiriku tegevus Eestis. See olukord on jätkuv ja võib eskaleeruda, mistõttu on oluline aegkriitilisus.

Ülaltoodut arvestades ootame MPEÕK metropoliidilt avaldust Eesti avalikes meediaväljaannetes, milles ta:

1) ühemõtteliselt ja arusaadavalt väljendab, kas ta jagab patriarh Kirilli seisukohta või mitte;

2) peab veenma nii siseministeeriumit kui ka Eesti üldsust, et Moskva patriarhi sõnavõtust kantud sõja õhutustegevust ega sellest tulenevaid muid mõjutusi ja ideoloogiat Eestis MPEÕK poolt edasi ei kanta.

Kui nimetatud tingimustele vastav seisukoht pole avaldatud hiljemalt 12.10.2022 ja/või see pole ühemõtteliselt arusaadav või toetab patriarhi seisukohti, teeb siseministeerium ettepaneku metropoliidi elamisloa tühistusmenetluse alustamiseks.

Metropoliidil on võimalik avaldusega seotud täiendavaid seisukohti anda kohtumisel Siseministeeriumi asekantsler Raivo Küüdiga, mis toimub 18. oktoobril.

25. septembril nimetas patriarh Kirill Ukrainas Venemaa eest suremist patupuhastuseks. Oktoobri algul, president Vladimir Putini sünnipäeval, sõnas ta, et Putin on saanud mandaadi otse jumalalt ning ülistas teda kui Venemaa kuvandi muutjat, suveräänsuse ja kaitsevõime tugevdajat ning rahvuslike huvide kaitsjat.

Viilma: tagaselja elamisluba tühistada ei tohiks

Metropoliit Eugeni elamisloa kohta võttis sõna varem ka kirikute nõukogu president ja Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma, kelle hinnangul ei tohiks elamisluba tühistada tagaselja ehk ajal, kui Eugeni Eestis ei viibi. 

«Ma arvan, et me peaksime tasakaalu otsima. Kampaaniate korras on eri aegadel palju halba tehtud, kampaania korras löödi ka Jeesus risti. Ma ei võrdleks metropoliit Eugenit antud kontekstis küll Jeesusega, aga lihtsalt kampaania korras, ilma teda ära kuulamata elamisluba ära võtta või mitte lasta teda enam Eestisse, kui ta praegu siin ei ole – see ei ole tasakaalukas,» sõnas Viilma Postimehele

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles