Saudi Araabia annab Ukrainale 400 miljonit dollarit humanitaarabi (2)

Copy
Mohammed bin Salman ja Joe Biden.
Mohammed bin Salman ja Joe Biden. Foto: -/SCANPIX

Saudi Araabia teatas laupäeval 400 miljoni dollari suurusest humanitaarabist Ukrainale, edastas riiklik uudisteagentuur SPA.

SPA andmetel helistas kroonprints Mohammed bin Salman isiklikult selles osas president Volodõmõr Zelenskõile.

«Prints rõhutas, et kuningriigi positsiooniks on toetada kõike, mis aitab kaasa deeskalatsioonile. Ühtlasi kinnitas kroonprints kuningriigi valmisolekut jätkata vahendustegevust,» teatas agentuur.

Saudi Araabia mängis eelmisel kuul ootamatut rolli Moskva ja Kiievi sõjavangide vahetuse hõlbustamisel.

Ukraina sõda on aga samal ajal õhutanud pingeid Saudi Araabia ja USA vahel pärast seda, kui kuningriik seisis vastu Ühendriikide survele suurendada naftatootmist, et leevendada konfliktist tulenevat energiakriisi.

Kuningriik on sattunud Washingtoni kasvava kriitika alla pärast seda, kui naftaeksportijate ühendus OPEC+ leppis kokku suures tootmiskärpes, mis võib viia energiahinnad veelgi kõrgemale. Washington on süüdistanud ühendust Moskva järgi joondumises.

USA ja Saudi Araabia vahetasid neljapäeval kibedaid süüdistusi seoses OPEC+ läinudnädalase otsusega vähendada naftatootmist. Washington süüdistas Saudi Araabiat teadlikult Venemaa huvide edendamises ja president Joe Biden ähvardas sellega seoses tagajärgedega.

Saudi Araabia avaldas pressiteate, milles lükkas kategooriliselt tagasi süüdistused «poole valimises» ajal, mil president Vladimir Putin jätkab täiemahulist sõda Ukrainas.

Kuid Valge Maja pressiesindaja John Kirby torkas kiirelt vastu, öeldes, et Saudi Araabia on ilmselgelt teadlik, et kärbe «suurendab Venemaa tulusid ja vähendab lääneriikide sanktsioonide tõhusust».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles