Dave. Juurte jõul Ukrainasse

Vahur Laiapea
, filmirežissöör, -produtsent ja -operaator
Copy
Dave’i esivanemad tulid keisrinna Katariina II ajal Reinimaalt Ukrainasse. Nad olid mennoniidid.
Dave’i esivanemad tulid keisrinna Katariina II ajal Reinimaalt Ukrainasse. Nad olid mennoniidid. Foto: Vahur Laiapea

Inimese juured võivad ulatuda ümber maakera, eri mandritel ja maadel võrseid kasvatada. Dave Black on 32-aastane Ameerika Ühendriikides sündinud ja kasvanud mees. Tema vanaema isa, Dave’i vanavanaisa Aleksander jõudis kolmeaastase lapsena oma perega Ukrainast Mõkolajivi kandist Ameerikasse. Oli aasta 1894.

Vanavanaisa oli mitmendat põlve Ukrainas elanud saksa perekonna järeltulija. Tema esivanemad tulid keisrinna Katariina II ajal Reinimaalt Ukrainasse. Nad olid mennoniidid. Miks nad Ukrainast lahkusid? Tsaari-Venemaa vajas impeeriumi laiendamiseks nekruteid – Venemaa igavene teema. Mennoniidid ei olnud nõus sõtta minema. Isegi mitte sõjaväkke.

Kes on mennoniidid? Protestandid, kes lasevad end ristida täiskasvanueas, mil olemas teadmine ja arusaam toimuvast. Nad eitavad igasugust vägivalda. Ei osale sõdades. Kasvatavad eluks vajalikku ise. Ei liialda enese ehtimisel kassikulla ega päris kullaga. Belgiast pärit katoliku preester Menno Simons (1496–1559) rajas selle vabakiriku. Mennoniite kiusati taga liikumise algusaegadest peale. Juba 17. sajandil rändas neid välja Põhja-Ameerikasse. Väljaränd Saksamaalt Ukrainasse algas 1780. aastatel. Keisrinna Katariina II kutsus siis Saksamaa aladelt talupoegi Ukraina aladele ja Lõuna-Venemaale maad harima. Tsaari-Venemaalt liikusid paljud edasi Põhja-Ameerikasse, sealt omakorda hargneti Ladina-Ameerika riikidesse.

Dave’i vanavanaisa Aleksandri pere müüs 19. sajandi lõpus oma Ukraina maad ja kolis Nebraskasse. Dave teab, et Aleksander mängis viiulit. Dave mängib ka. Palju enamat ta vanavanaisast ei tea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles