FOTOD ⟩ Sikkuti umbusaldamine kukkus riigikogus läbi (15)

Copy

Riigikogu täiskogu istungil esitasid opositsioonierakonnad Keskerakond ja EKRE avalduse majandus- ja taristuminister Riina Sikkuti (SDE) umbusaldamiseks. Pärast mitu tundi kestnud arutelu kukkus umbusaldamine läbi: umbusaldamise poolt hääletas 40 saadikut, selle vastu kolm liiget.

Istungi algul andis keskfraktsiooni esimees Jaanus Karilaid riigikogule üle 42 allkirjaga umbusaldusavalduse. Postimehele teadaolevalt on allkirja alla pannud Keskerakonna ja EKRE fraktsiooni liikmed ning ühtki koalitsioonierakonna liikme nime seal pole.

Minister Sikkut ütles umbusaldusavaldusele kõnepuldis vastates, et tema soov lõpuni oli LNG-laev tuua Paldiskisse. «Vaatamata sellele, et kevadel tehti varustuskindluse tagamiseks head põhjalikud plaanid, vahepeal keskkond oluliselt muutus,» märkis ta.

«Meie võimalus kaasa rääkida oli kevadel: kui me oleks ise või koos Soomega LNG-laeva rentinud, oleks me saanud laeva tuleviku üle otsustada,» viitas Sikkut ajale, mil ministriks oli keskerakondlane Taavi Aas.

Eksminister asus kaitsepositsioonile. «Äkki te selgitate oma erakonnakaaslastele, et teie olete majandusminister, mitte Taavi Aas? Öelda, et Taavi Aas on süüdi, et laev Eestisse ei tule, on väga keeruline,» märkis Aas.

Sikkut rõhutas pidevalt, et Eesti varustuskindlus on hoolimata LNG-laeva asukohast tagatud. Tuleval talvel ei ole Eesti Soomest sõltuvuses, märkis minister. «Ei, me ei saa gaasi Soome armust,» rõhutas ta. «Eesti gaasivarustuskindlus on tagatud ja nii nagu ma selgitasin, isegi kui Soome tarbimine, ma ei tea, selle aastaga võrreldes järgmisel aastal kahekordistub, ikka jätkub sellestsamast taasgaasistamise ujuvterminalist. Ka Eesti võib oma tarbimise, mis, see teeb, 24, kolmekordistuda ja ikka oleks seda gaasi piisavalt.»

Eelmisel nädalal kirjutas Postimees, et riigikogu Keskerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsioon koostasid umbusaldusavalduse majandus- ja taristuminister Riina Sikkutile, kes ei seisnud nende hinnangul piisavalt tugevalt Eesti riigi huvide eest ja loovutas LNG-laeva Soomele.

«Eesti Vabariigi majandus- ja taristuminister Riina Sikkut on kaotanud ministrina usalduse, kuna on tegutsenud varjatult ja ebapädevalt seoses LNG-laeva toomisega Paldiski sadamasse ning veeldatud maagaasi varustuskindluse tagamisega Eestile,» kirjutavad kaks erakonda.

Majandus- ja taristuminister Sikkut viitas teisipäeval Postimehe otsesaates, et umbusaldusavaldus näitab, et tegemist on valimiseelse olukorraga. «Ma panen ta valimiseelse võitluse konteksti ja sellel ei ole sisu minu tööga,» ütles ta.

Umbusaldusavaldus ei ole talle üllatus. «Arvestades, et energeetika on juba ette teada kriitiline valdkond – olen kolm kuud ametis olnud ja olen üllatunud, et nii kaua läks. Arvan, et juba siis, kui portfelle jagati, veeti kihla, milline minister saab esimese umbusaldusavalduse, ja ilmselt majandus- ja taristuminister selle võistluse võitis,» sõnas ta.

Veel eelmisel nädalal ütles ka mitu Isamaa fraktsiooni liiget Postimehele, et vajavad enne hääletusotsuse tegemist Sikkutilt selgitusi, miks asjad nii läksid ning mis saab edasi. Sikkut ütles teisipäeval otsesaates, et kahtlemata on selgitamist vaja – eriti kriisi puhul. «Ükskõik millise kriisi otsa me vaatame, võime öelda, et tegelikult oleks võinud kommunikatsiooni paremini teha. Eks ta nii ongi,» nentis ta ja lisas, et selgitamine on oluline osa ministri tööst.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles