USA: Venemaa väide Ukraina «räpase pommi» kohta on ilmselge vale

Copy
Venemaa raketirünnaku järel Mõkolajivis.
Venemaa raketirünnaku järel Mõkolajivis. Foto: BULENT KILIC/Scanpix

USA riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja Adrienne Watson lükkas pühapäeval tagasi Venemaa väited, et Ukraina valmistub kasutama niinimetatud räpast pommi ja nimetas seda ilmselgeks valeks.

«Me lükkame tagasi minister Šoigu läbipaistvad valeväited, et Ukraina valmistub oma territooriumil kasutama »räpast pommi«,» ütles Watson. «Maailm näeb läbi kõik katsed kasutada seda väidet eskalatsiooni ettekäändena,» lisas ametnik.

Kiiev tõrjus juba varem päeval Moskva väiteid, et Ukraina üksused kavatsevad kasutada Vene vägede vastu nõndanimetatud räpast pommi.

Vene kaitseminister Sergei Šoigu väitis seda telefonikõnedes oma Prantsuse, Türgi ja Briti kolleegiga. Šoigu rääkis teist korda kolme päeva jooksul ka USA kaitseministri Lloyd Austiniga, millest teatati Pentagoni internetiküljel. Teadaandes märgiti, et kõnet taotles Šoigu. Avalduses lisati, et Austin lükkas tagasi kõik Venemaa ettekäänded eskalatsiooniks, kuid kinnitas jätkuva suhtluse vajalikkust.

«Kui Venemaa helistab ja ütleb, et Ukraina valmistab väidetavalt midagi ette, siis tähendab see seda, et hoopis Venemaa on selle kõik juba ette valmistanud,» ütles Zelenskõi.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tõrjus pühapäeva õhtul sotsiaalmeedias Moskva väiteid, et Kiiev valmistab ette provokatsioone nõndanimetatud räpase pommi kasutamisega. «Kui Venemaa helistab ja ütleb, et Ukraina valmistab väidetavalt midagi ette, siis tähendab see seda, et hoopis Venemaa on selle kõik juba ette valmistanud. Usun, et nüüd peaks maailm reageerima võimalikult karmilt,» ütles Zelenskõi.

«Venemaa on see, kes šantažeeris maailma Zaporižžja tuumajaama võimaliku kiirguskatastroofiga. See on Vene rakettide trajektoor, mis jookseb eelkõige üle Ukraina tuumarajatiste. Vene sõjaväelased mineerisid Kahhovskaja hüdroelektrijaama tammi ja üksused ning šantažeerivad nende õhkulaskmisega. Just Venemaa kasutab tsiviiltaristu vastu fosforlahingumoona, keelatud jalaväemiine ja kogu ülejäänud spektrit relvi,» tõi Ukraina president näiteks.

«Venemaa valed Ukraina kohta väidetavast kavatsusest kasutada »räpast pommi« on sama absurdsed kui ohtlikud,» märkis ka välisminister Dmõtro Kuleba. «Venelased süüdistavad sageli teisi selles, mida nad ise kavandavad,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles