GALERII Tsihhanovskaja riigikogu ees: valgevenelased väärivad õigust elada demokraatlikus riigis

Postimees
Copy

Täna esines riigikogu täiskogu ees Valgevene demokraatliku opositsiooni juht Svjatlana Tsihhanovskaja, kelle sõnul aitab Ukraina toetamine ka Valgevenet – suurim sanktsioon Venemaa presidendile Vladimir Putinile oleks vaba Valgevene.

«Mul on au rääkida riigikogu ees valgevenelaste nimel, kes on kaks aastat võidelnud oma vabaduse, iseseisvuse ja Euroopa tuleviku eest,» kõneles Tsihhanovskaja. Ta tänas eestlasi toetuse ja abi eest ning palus jätkuvat tuge rahvusvahelistes organisatsioonides.

«Minu riik on okupeeritud, ta on kahe verejanulise diktaatori pantvangis. Hoolimata ennekuulmatust terrorist on valgevenelased oma võitlust jätkanud enam kui kaks aastat. Tuhanded on selle eest maksnud oma vabadusega ja mõni oma eluga. Oma võitlusega on valgevenelased tõestanud, et väärivad õigust elada demokraatlikus riigis,» ütles ta.

Tsihhanovskaja sõnas, et Valgevene ja Ukraina saatus on praegu tugevalt seotud. Ta märkis, et pärast sõja algust liitus Ukraina armeega vastupealetungiks 1500 vabatahtlikku ja venelastel pole õnnestunud Valgevene sõjaväge kaasata, mis on märk avalikkuse tugevast vastuseisust. Tema sõnul on propagandast hoolimata 90 protsenti valgevenelastest sõjaga liitumise vastu.

Valgevene opositsiooni juht julgustas Ukraina toetamisega jätkama, öeldes, et toetus Ukrainale on abi Valgevene vabastamiseks.

«Putinile pole suuremat sanktsiooni kui vaba Valgevene,» lausus Tsihhanovskaja, kelle sõnul ei saa ilma vaba Valgeveneta olla turvalist Ukrainat ega julgeolekut Euroopas. Nii julgustas ta jätkama sanktsioonidega Venemaale ja Valgevenele.

Ta toonitas, et Lukašenka peab kandma vastutust Ryanairi lennuki kaaperdamise, kunstliku migratsioonikriisi ja inimsusevastaste kuritegude eest ning Lukašenka ja Putin tuleks anda rahvusvahelise tribunali alla.

«Peame taas ühinema, et vabastada Euroopa türannidest,» ütles Tsihhanovskaja.

Tsihhanovskaja kohtus enne parlamendisaadikute poole pöördumist riigikogu esimehe Jüri Ratasega, kes kinnitas Valgevene demokraatliku opositsiooni juhile Eesti täielikku toetust Valgevene rahva püüdlustele vaba ja demokraatliku tuleviku poole.

Samuti kohtus Tsihhanovskaja täna väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni ning välisminister Urmas Reinsaluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles