/nginx/o/2022/11/01/14933569t1h6924.jpg)
3.-13. novembrini toimuv maitsete nädal ”Metsast taldrikule" toob Lõuna-Eesti restoranikööki meie metsade kõige erilisemad annid ja oskuslikult sobitatud kooslustes moodustuvad põnevad maitseelamused.
Mullu sai metsast inspireeritud menüü väga sooja vastuvõtu ning juba praegu on Lõuna-Eesti toidukohtade peakokad elevil võimalusest pakkuda oma külastajatele tõeliselt mõnusat kulinaarset rännakut.
„Metsast taldrikule” erimenüüdega saab tutvust teha enam kui poolesajas Tartu-, Jõgeva-, Põlva-, Viljandi-, Võru-, Valgamaa ja Tartu restoranis ja toidukohas.
1. Pajaroog mesikäpa ja metsauhkusega
Jõgeval Pargi 13 asuv kohvik Ateljee üllatab ja toob lauale metsanädalal jahimeeste unelmate saagi – pruunkaru liha. Karuliha on delikatess, mida tohib süüa ainult kuumtöödeldud kujul ning poes seda ei müüda. Kohvikus Ateljee saab ettetellimisel mekkida „Mesikäpa ja metsauhkuse pajarooga krõbedas potis“. Tegemist on aromaatse karu- ja põdraliha hautisega, mis serveeritakse eelnevalt nisujahutainast küpsetatud potikeses. Magustoiduks on metsamaitsetest inspireeritud jäine mustika-toorjuustukook särtsaka vaarikakastmega.
2. Isukas kukeseeneomlett
Tartust ja Elvast lühikese autosõidu kaugusel Nõos asuv Soolo Kohvikus peetakse lugu heast toorainest ja meeldejäävast maitsest. Metsamaitsetest inspireerituna on sündinud korilastoitude seeria, mida saab soovi korral kohandada taimetoitlastelegi. Pearoas „Korilase kosutus” on isukas fookuses kukeseeneomlett peekonisse mähitud krõbekartulite, metsahõngulise ürdikastme ja jõhvikatega. Magusanaudingut pakkuv „Korilase unelm” on suussulav kombo krõmpsuva karamelliniidistiku alla peitunud tuuleubadest ja õhulisest pohla-rummikreemist.
3. Metsaseened peedipelmeenides
Antslas asuvas Veski Pubis valmivad metsahõngulised road nii liha- kui taimetoitlastele. Lihasõprade maitserõõmud juhatab sisse metssealihaga eelroog: metssealihatäidisega mustad pelmeenid tomati-ürdikastmega. Sellele järgneb mahlase põdralihaga pearoog: põdraliha punase veini kastmes, lisandiks lillkapsapüree, röstitud aiaviljad ja metsaseened. Taimetoidusõprade valikusse kuuluvad metsaseenetäidisega peedipelmeenid tomati-ürdikastmes ja kukeseene-kõrvitsaorsoto röstitud aiaviljadega.
/nginx/o/2022/11/02/14935770t1h9049.jpg)
4. Kodumaised annid indiapäraste vürtsidega
Rasina Rosinad on Põlvamaal Rasina mõisas asuv geriljakohvik, mis pakub Eesti toorainest valmistatud indiapäraseid toite. Muldvanas majas suurte puude all saab novembrikuu kõledas ilmas nautida sooje idamaise hõnguga roogasid, mille valmistajateks Eesti-India kunstnikepaar.
/nginx/o/2022/11/02/14935760t1h2d12.jpg)
Taimseks pearoaks on põldoa-läätse-puraviku dal kartulikroketitega. Lihasõprade rõõmuks pakutakse praadi, kus peategelaseks sealiha-kukeseene karri kartuli ja porgandiga. Mõlema toidupõneviku kõrvale sobib hästi riis ning öko täistera nisujahust küpsetised purid.
Magusad ampsud on pikitud looduse andidega - „Kastanimuna seenekreemi korvikeses” ja porgandihalvaa, mis kujutab endast kaua kondenspiimas küpsetatud riivitud porgandit, millele on lisatud pähkleid ja männikasvupuru. Ettetellimisel valmistatakse soovi korral ka laktoosivaba maiust. Rasina kohviku külalistel palutakse pigem soojalt riietuda, sest maja on väga vana ja hõre.
/nginx/o/2022/11/02/14935755t1hcee9.jpg)
5. Muistsete küttide unistus
Varem Viljandis korduvalt ühepäevakohvikuna üles astunud KoduKOHVIK Tallinna ja Tartu tänava nurgal toob lauale muistsete küttide võiduka auhinna – soku liha. Keele viib alla eelroana pakutav gurmeetoit sokumaksa patee. Sellele järgneb põhiroana sokulihast kotlet, koos kukeseente, porgandite ning tugevamaitselise läikivpruuni demi glace kastmega.
6. Hirvelihast pelmeenid ja lõkkekartulid
Valgamaal on toonud GMP Clubhotel & Pühajärve restorani peakokk külastajate rõõmuks toidulauale road ümbruskonna talunike kasvatatud toorainest ning lisanud lahkel käel loodusest inspireeritud ilu ja head maitset. Eelroaks valmistatakse selles tipprestoranis hirvelihast pelmeene, mida serveeritakse trühvliseenekastme ja fetajuustu-metsaürdivahuga. Pearoa isuäravaks kõhutäiteks on vutirulaad koos lõkkekartulite juurselleri-kõrvitsakreemi marineeritud kõrvitsa ja metsaürdikastmega.
/nginx/o/2022/11/02/14935769t1h9243.jpg)
7. Metsealihakotletid purvaikukastmega
Esmakordselt osaleb Lõuna-Eesti maakondades metsamaitsete nädalal Väikese Munamäe jalamil asuv Munaka resto, mille menüüs leiab liha- ja kalatoitude kõrval uhke valiku vegan-roogasid. Metsatoitude nädala raames tuuakse lauale metssea lihast kotlet kartulipüree, punase kapsa vinegreti ja puravikukasmega.
8. Tartust muutub metsamaitsete mekaks
Tartus leiab toidunautleja kümneid à la carte restorane, moodsas võtmes ja traditsioonilisi pubisid, aga ka õdusaid kohvikuid, mille menüüdest leiab ulukiliharoogade, seente ning marjade kõrval veel peekonis kastaneid, oblikaparfeed, murakaleent, metsseasülti, magusaid puravikke, tüümiani- ning männikäbijäätist, tatra-popcorni ja punase veini pärleid. Mõeldud on neilegi, kes liharooga ei soovi. Avastada on nii uusi kui ka varasemast tuntud restorane-kohvikuid.
Kõikide metsamaitsete nädala toitlustajate menüüdega saab tutvuda kodulehel.