Tallinnas on aastaga kehtestatud neli detailplaneeringut (1)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Ühe krundi haaval planeerimise näide on Juhkentali tänaval senise bussijaama parkimisplatsi täisehitamise kava. Seda, kuidas maaliini bussid parkima ja liikuma hakkavad, planeeringus ei käsitleta.
Ühe krundi haaval planeerimise näide on Juhkentali tänaval senise bussijaama parkimisplatsi täisehitamise kava. Seda, kuidas maaliini bussid parkima ja liikuma hakkavad, planeeringus ei käsitleta. Foto: Tairo Lutter

Abilinnapea Madle Lippus (SDE) ütles linnavolikogu infotunnis, et pealinnas on aasta jooksul kehtestatud neli detailplaneeringut ning loomulikult ei saa sellise tempoga rahul olla.

Lippuse sõnul tundub planeerimistegevus aeglaselt kulgevat ka seetõttu, et 2015. aastal võeti vastu planeerimisseaduse muudatus, mis lubab lihtsamaid asju teha projekteerimistingimuste alusel. «See tähendab, et need planeeringud, mida praegu menetletakse, ongi üldjuhul päris keerukad. Aga kindel on ka see, et kõikides etappides on planeeringu menetlus aeganõudev. Selleks, et seda kiirendada, oleme algatanud planeerimise protsessi kaardistamise ja asunud nüüd seda ka lühendama. Kaasame arendajaid komisjonidesse, kus nad saavad ise oma asju tutvustada ja läheb vähem aega kirjavahetusele. Püüame kooskõlastusi viia paralleelseks, et neid ei peaks tegema üksteise järel,» rääkis Lippus.

Ta lisas, et planeeringute menetlemise aeg on läinud pikemaks ka muutunud poliitiliste ootuste tõttu. «Me vaatame palju põhjalikumalt, mis on planeeringus kirjas. Et see ei tegeleks ainult ühe maatükiga, vaid arendaks linna terviklikumaks, paremaks ja mugavamaks ka elanikele,» ütles abilinnapea.

Lippuse sõnul püütakse parandada ka linnaplaneerimisametile ja üldse linnavalitsusele ette heidetud olukorda, et keegi ei vastuta. Tulevikus saab igal planeeringul olema selge vastutaja.

«Need, mis paljuski mõjutavad statistikas planeerimise aja pikkust, on seisvad planeeringud, kus näiteks arendaja huvi on lihtsalt kadunud. Sest ka planeeringud vahetavad omanikke, neid ostetakse ja müüakse ja mõnikord need jäävad erinevatel põhjustel seisma. Me oleme linnaplaneerimise ametis alustanud ka planeeringute korrastamisega. Sageli ei ole väga ammuste planeeringutega põhjust edasi minna, sest need on algatatud hoopis teistel eeldustel kui need, mida me praegu linnaruumis oluliseks peame,» lausus Lippus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles