Päästeamet: kriiside virvarris aitab pea selgena hoida mobiilirakendus «Ole valmis!»

Meinhard Pulk
, toimetas
Copy
Foto: Naiskodukaitse

Millega peaks arvestama, et kriis meile võimalikult vähe muret tekitaks ning tavapärast elu ei halvaks? Päästeameti soovitus on alla laadida mobiilirakendus «Ole valmis!» ning mängida läbi olukordi ja tutvuda rakenduses leiduvate juhistega.

«Mobiilirakendus «Ole valmis!» koondab lihtsad ja praktilised näpunäiteid selle kohta, kuidas tulla toime erinevate hädaolukordadega, olgu selleks siis elektrikatkestus, viirushaiguste puhang, loodusõnnetus või midagi sootuks muud,» ütles Naiskodukaitse arendusspetsialist Elisa Jakson.

Lisaks hädaolukordadeks valmistumise juhenditele leiab rakendusest soovitusi ka sellest, mida pidada meeles vee- ja tuleohutuse kohta, kuidas seista hea oma pere turvalisuse eest, kuidas tulla toime infosõjas ning mil moel saada abi, kui vaimne tervis ähvardab alt vedada.

Rakenduses on veel juhendeid ja soovitusi, alates sellest, kuidas toimida, kui leiate looduses matkates lõhkekeha ning lõpetades sellega, kuidas digimaailmas varitsevate ohtudega toime tulla.

Lisaks käitumisjuhistele, soovitustele ja näpunäidetele on rakenduses «Ole valmis!» kirjas ka telefoninumbrid, mille kaudu erinevate murede korral abi saada. Samuti on äpi kasutajatel võimalik saada automaatseid ohuteavitusi otse sündmuse või kriisiolukorra lahendamise infosüsteemist.

«Kriise, hädaolukordi ja ohte iseloomustab põhitõde, et neid ei tasu karta, vaid nendeks tuleb valmis olla. Selleks tasubki võimalikud hädaolukorrad ja rakenduses leiduvad juhised üheskoos üle vaadata ja hoolitseda selle eest, et kursis oleksid nii suured kui ka väikesed pereliikmed,» soovitas päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Mikko Virkala.

«Tõsiasja, et kodus tasub hoida seitsme päeva toiduvaru, on inimesed päris kenasti omaks võtnud. Samamoodi tasub hoida end kursis sellega, kuidas toimida ja hoida lähedastega kontakti siis, kui varustatus elektriga või mobiilside peaks pikemaks ajaks katkema või kuidas toimida juhul, kui loodusesse minnes hätta satutakse või ära eksitakse,» lisas Virkala.

«Äpi kasutaja saab ise seadistada, missuguse piirkonna kohta ta teavitusi saada tahab. Valida saab mitu piirkonda, näiteks kodukoha ja suvila ala, mis võivad olla teine teises Eesti otsas. Samas on võimalik saada teavitusi ka kogu Eesti kohta, jättes lihtsalt kitsendused lisamata,» selgitas Jakson.

Rakenduse «Ole valmis!» on oma nutiseadmesse laadinud enam kui 89 000 eestimaalast.

Lisaks mobiilirakendusele leiab kriisides ja hädaolukordades toimetuleku jaoks olulist infot ka veebilehelt olevalmis.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles