Zelenskõi tuletas taas meelde tingimusi kõnelusteks Venemaaga

BNS
Copy
Kaader Donetski oblastis asuvast Lõmanist.
Kaader Donetski oblastis asuvast Lõmanist. Foto: Andriy Andriyenko/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tuletas esmaspäevases videopöördumises taas meelde tingimusi Venemaaga läbirääkimiste alustamiseks, edastas ukrainlaste uudistekanal Unian.

President rõhutas, et nende hulgas Ukraina territoriaalse terviklikkuse taastamine, kahjude hüvitamine, aga ka kõigi Ukrainas toimepandud sõjakuritegudes osalenute karistamine.

Zelenskõi rääkis rahvale, et esines Egiptuses toimuval kliimatippkohtumisel olulise rahvusvahelise kõnega. Riigipea sõnul peaksid kõik maailma riigid võtma Venemaa agressiooni peatamise vajadust sama tõsiselt kui kliimaprobleeme.

"Väga märgiline sündmus ja väga esinduslik kohtumine. Kümned riigijuhid ja valitsusjuhid. Meie jaoks on peamine teavitada maailma käimasolevast Venemaa agressioonist ja Venemaa destabiliseerivast mõjust kogu maailmale. Kui maailm on keskendunud sõja-, energia- ja toidukriiside vastu võitlemisele, siis kliimaagenda ilmselgelt kannatab. Ja kliima hävitamist ei saa kuidagi ootele panna," tõdes riigipea.

Zelenskõi märkis, et igaüks, kes tõsiselt kaalub kliimakava, peaks tõsiselt kaaluma ka vajadust peatada koheselt Venemaa agressioon, taastada Ukraina territoriaalne terviklikkus ja sundida Venemaa tõelistele rahuläbirääkimistele.

"Sellistele läbirääkimistele, mida oleme korduvalt välja pakkunud ja millele oleme alati saanud hullumeelseid Venemaa vastuseid uute terrorirünnakute, mürskude või väljapressimisega. Taaskord meenutan, et tingimusteks on Ukraina territoriaalse terviklikkuse taastamine, ÜRO põhikirja austamine, kõigi terroriaktidega tekitatud kahjude hüvitamine, kõigi sõjakurjategijate karistamine ja garantiid, et see ei korduks. Need on kõigile täiesti arusaadavad tingimused," toonitas president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles