Riik tahab noored e-sigarettidest ja nikotiinitoodetest võõrutada (2)

Postimees
Copy
Foto: Toomas Huik

Sotsiaalministeeriumis koguneb täna pärastlõunal ümarlaud, kus otsitakse lahendusi noorte tubaka- ja nikotiinitoodete tarvitamise probleemile. Eesmärk on ennetada nende toodetega tarvitamise alustamist ning vältida tubaka ja nikotiinitoodete kättesaadavust noortele ja lastele.

«Nikotiin on sõltuvust tekitav aine, mis kahjustab tervist, suurendades sealhulgas vähiriski ja kahjustades südame-veresoonkonda. Terviseministrina teeb mulle eriti muret noorte kontrollimatu veipimine. Tööstus reklaamib veipimist võimalusena kahjulikumast pahest loobuda, liikuda vähemohtlikule alternatiivile. Praktika näitab kahjuks, et sigarettide asendamise kõrval toob veipimine nikotiini juurde siiski ka uut tarbijaskonda ja seejuures massiliselt noori,» ütles tervise- ja tööminister Peep Peterson.

Eriti ohtlikud on ministri sõnul maitsestatud nikotiinitooted, mis mängivad olulist rolli tarbimise alustamisel ning uute sõltlaste värbamisel alaealiste ja mittesuitsetajate hulgast.

«Eesti poodides on sellised tooted keelatud. Siiski on nii maitsestatud kui ka maitsestamata nikotiinitooted vaatamata keelule ligipääsetavad internetipoodides, kus reaalset vanusekontrolli ei toimu,» ütles Peterson. «Ametkonnad peavad tõsiselt pingutama, et Eestis kehtivad seadused reaalselt toimima panna.»

Tervise Arengu Instituut annab ümarlaual ülevaate noorte tubaka- ja nikotiinitoodete tarvitamise uuematest andmetest. Järgneb arutelu, mida oleks vaja teha, et ennetada nende toodete tarvitamisega alustamist ning vältida tubaka ja nikotiinitoodete kättesaadavust noortele ja lastele.

Kohtumisele on kutsutud Eesti Õpilasesinduste Liidu, Eesti Koolijuhtide Ühenduse, haridus- ja teadusministeeriumi, Eesti Linnade ja Valdade Liidu, Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) Eesti esinduse, Tervise Arengu Instituudi, terviseameti, Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti ning maksu- ja tolliameti esindajad. Arutelu juhib sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Heli Laarmann.

Eesti Eesti E-sigareti Kaupmeeste Liit, keda ümarlauale ei kutsutud, saatis valitsusele avaliku kirja, milles selgitas oma nägemust olukorrast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles