Eesti ja Moldova diplomaatiliste suhete sõlmimisest möödub 30 aastat

Postimees
Copy
6.septembril 2016 avati Lääne-Virumaal Kundas Moldova aukonsulaat. Moldoval on ka saatkond Tallinnas ja aukonsulaat Tartus.
6.septembril 2016 avati Lääne-Virumaal Kundas Moldova aukonsulaat. Moldoval on ka saatkond Tallinnas ja aukonsulaat Tartus. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti ja Moldova vaheliste diplomaatiliste suhete sõlmimisest möödub neljapäeval, 10. novembril 30 aastast.

Moldova tunnustas Eesti Vabariiki 28. augustil 1991 ning Eesti Moldovat 20. veebruaril 1992. Diplomaatilised suhted Eesti ja Moldova vahel sõlmiti 10. novembril 1992.

Eesti katab Moldovat suursaatkonnast Bukarestis, suursaadik on Ingrid Kressel. Moldovat esindab Eestis suursaadik Ion Stavila.

Eestil Moldovas saatkonda ei ole, alates 2006. aasta oktoobrist esindab Eestit Moldovas ka aukonsul Igor Goncearov. Moldoval on Eestis suursaatkond Tallinnas ning aukonsulaadid Tartus ja Kundas.

Eesti-Moldova suhted on viimastel aastatel märgatavalt intensiivistunud. Moldova suund Euroopa integratsioonile on võimaldanud kahepoolses koostöös keskenduda Moldova abistamisele. Moldova on olnud üks Eesti arengukoostöö prioriteetriikidest alates 2006. aastast. Moldovat abistades on keskendutud enim avaliku sektori võimekuse tõstmise projektidele, abile e-riigi süsteemi rajamisel ning tervishoiu-, keskkonna- ning haridusprojektidele.

Riigikogus loodi Eesti-Moldova parlamendirühm esimest korda 2005. aasta septembris. Riigikogu praeguses koosseisus kuulub Eesti-Moldova parlamendirühma 13 saadikut.

Moldova parlamendis on Eesti sõprusgrupid olnud alates 2006. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles