Maalilistel Druskininkai marsruutidel põimuvad looduse ja legendide võlud

Copy
Foto: Erakogu

Jõu taastamine, ravi- ja iluprotseduuride nautimine – sellised ootused on saanud Druskininkai külastamise lahutamatuks osaks. Pole üllatav: looduslikud terviseressursid, nagu mineraalvesi ja ravimuda, on Leedu suurimale kuurordile juba ammu kuulsust toonud. Seetõttu, sõltumata aastaajast, ei jää Druskininkaisse nädalavahetuse päevadeks või pikemaks ajaks saabuvate külaliste aeg tühjaks, seda enam, et siin saavad puhkajad ühendada vaikse ja lõõgastava aja sisuka tegevusega.

Kutsume tutvuma interaktiivselt

Kuurordi pidevalt uuenevad jalgrattateed on külastatavad mitte ainult suvel – lumega kaetult sobivad need suurepäraselt ka murdmaasuusatamiseks. Linnas kulgevad põhjamaise kepikõnni rajad on samuti aasta ringi populaarsed. Aktiivse meelelahutuse austajatele pakub oma ainulaadse maastikupärandi poolest kuulus Druskininkai erineva pikkuse ja teemaga marsruute, mis hellitavad teid männimetsade aroomiga rikastatud õhuga, rõõmustavad silma loodusmaalide eredate pintslitõmmetega, võimaldavad teil mõnusalt liikudes avastada linna ja selle ümbruse muljet avaldavaid objekte.

Loodusesse jalutama kutsuv päikeserada lookleb mööda Ratnyčia jõe mõlemat kallast. Need kohad on tuntud kuurordikülaliste ja kohalike elanike seas populaarsete puhkeoaasidena.

Teel tasub külastada metsamuuseumi Girios aidas (e.k põlislaane kaja) – see on suurepärane võimalus vahetuks tutvumiseks Dzūkija loodusega, mis on kuulus metsaloomade, putukate, lindude ja taimestiku mitmekesisuse poolest.

Interaktiivsed mängud ja taustal kostvad loodushelid aitavad hiljem seda paika armastavaid laululinde ära tunda.

Romantilise meeleolu puhang

Värskelt renoveeritud Nemunase rada sobib suurepäraselt nii jalutamiseks kui ka sõitmiseks jalgratta või tõuksiga. Leedu suurima jõe Nemunase männimetsadega palistatud kallaste maalilisel marsruudil on rohkesti puhkealasid ja vaateplatvorme, aga jõenõlval peatudes võite imetleda Armastuse saare panoraami.

Räägitakse, et varematel aegadel tegid Druskininkai noored seal lõket, tantsisid ja laulsid. Keskööl läksid tüdrukud ja poisid vastaskallastele, ujutasid allavoolu pärgi põlevate küünalde ja omaniku nimega. Saare lõpus kohtusid tüdrukute ja poiste pärjad, mille tõstsid välja paatides istuvad vaatlejad, kes kuulutasid välja "õnnelikud paarid“.

Sõdadevahelisel perioodil oli Armastuse saarel väga populaarne supelrand, mida igal suvel ühendas Druskininkai kaldaga jalakäijate sild koos tõstetava osaga aurulaevade läbilaskmiseks. Nüüd on Armastuse saar Druskininkai botaaniline kaitseala, aga lähemalt võib seda vaadata laevaga Nemunast mööda sõites.

Kuradikivi ja äraneetute pisarad

Üks populaarsemaid marsruute ulatub müstikahõngulisse Raigardi orgu. Legendi kohaselt õilmitses selles orus ammustel aegadel rikas linn Raigard, mille elanikud pidutsesid pidevalt ning pälvisid seetõttu Piksejumala viha. Sellise käitumise tagajärjel vajus linn maasse ja sellest ajast peale heliseb maa all neetute kuljus – nad otsivad ikka veel väljapääsu allilmast. Väljapääsu tõkestab Kuradikivi oruserval, aga Druskininkai soolane vesi – see on äraneetute pisarad.

Teel Raigardi orgu kutsume peatuma ka mitme vaatamisväärsuse juures. Nende hulgas on ka Druskininkai vana kalmistu, kuhu asula esimene elanik maeti juba 1858. aastal. Aastate jooksul on seal viimase puhkekoha leidnud palju väljapaistvaid ja kodukandi teenekaid inimesi. Teel ei jää märkamata ka Neitsisilm – väike soine järv, mis koosneb kahest väinaga ühendatud veekogust. Selle poole viib puhkerada, mille idakaldale on rajatud purre, kus võib nautida looduse rahu.

Marsruudid vastavalt isiklikele vajadustele

Balti riikide ühtsust sümboliseeriv Metsarada kulges toona läbi Eesti, Läti ja Leedu kauneimate rahvusparkide ja loodusnurkade. Enne Druskininkaid ühineb see Nemunase radadega ning edasi viib jalakäijate- ja jalgrattarada Pargi sillani üle Nemunase jõe, kulgeb mööda ajaloolise Druskininkai kuurordi väikseid tänavaid kuni Dzūkija rahvuspargini, avades matkajatele imelisi maastikupilte ja vaate Nemunase vastaskaldal paiknevale Liškiava kloostrile.

Seega võib marsruudi jagada kahte ossa koos ööbimisega Druskininkais, pühendades ühe päeva linnale ja sõita mööda Nemunast kuni Liškiavani. Kuurort pole kuulus mitte ainult sanatooriumide, hotellide-veeparkide, suletud lumeraja, Leedu ainsa köistõstuki ja muude meelelahutusasutuste rohkuse poolest, mis ei lase igavleda ei lastel ega täiskasvanutel.

ELi rahastatav projekt Legendide radadel (Legendų takais) annab kuurordi külastajatele võimaluse luua nutiseadmes oma isikupärastatud marsruut vaid mõne nupuvajutusega – selleks pole vaja teha muud, kui kasutada spetsiaalset tasuta äppi Druskininkai Legendide radadel (lae alla siit).

Näiteks äpis esitatud pikim 93 km pikkune marsruut pakub koguni 20 erinevat objekti ja võimaldab kasutada kõiki liikumisviise – jalgsi, jalgrattaga, autoga või kasutades ühistransporti.

Projekti rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Copy
Tagasi üles