Ida-Viru noored said testostlemise käigus käraka poest kätte suurema peavaluta (1)

Postimees
Copy
Lett alkoholiga.
Lett alkoholiga. Foto: Raigo Pajula

Politsei kontrollis septembris Ida-Virumaal, kui hõlpsalt saavad alaealised poodidest alkoholi osta. Äsja tehtud kokkuvõttest selgub, et 100 testostuks valitud kauplusest müüsid kangemat kraami noorte vanust kontrollimata 48.

Ida prefektuuri teatel sooritasid testoste 19-aastased noorukid, kelle ülesandeks oli kaardistada, kas müüjad veenduvad alkoholi müües nende vanuses ja küsivad isikut tõendavat dokumenti või mitte.

«Testostlemise eesmärk ei ole kedagi vastutusele võtta, vaid suunata kaupmeeste ja müüjate tähelepanu seadustele ning jõuda selleni, et alkoholi ostmisel veendutakse alati kliendi vanuses ning piiratakse seeläbi alaealistele alkoholi kättesaadavust,» sedastas Ida prefektuur.

«Alkoholiseaduses ütleb selgelt, et alkohoolse joogi üleandmisel peab müüja tuvastama ostja vanuse isikut tõendava dokumendi alusel. Vanust ei pea välja selgitama vaid juhul, kui ostja on ilmselgelt täisealine või müüjale teada. Seega ei tohi vähimagi kahtluse korral kliendile alkoholi müüa.»

Politsei teeb peale kontrolltehingute tegemist igale kauplusele personaalse kirjaliku teavituse selle kohta, kas nende müüja kontrollis dokumenti või mitte. Ühtlasi avaldati lootust, et kaupmehed võtavad neid tähelepanekuid arvesse, sest alkohol alaealise käes on alati täisealise otsus.

Veel selle aastal jooksul ootab ettevõtteid, kus esines puudusi, järelkontroll.

Politsei kutsub üles kõiki jaekauplusi, toitlustusasutusi, tanklaid ja meelelahutusasutusi veenduma, et nii alkohol kui ka tubakatooted oleksid kättesaadavad vaid täisealistele isikutele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles